„Viking Star“ bura odnijela sa sidrišta – Umalo se nasukao

Norveški kruzer se umalo nasukao na ušću Škurde

Viking Star
Viking Star – Foto čitalac

Tokom danšnjeg boravka kruzera „Viking Star“ u luci Kotor, zamalo je izbjegnuta ozbiljna nesreća. Negdje oko 14 sati, brod koji je do tada boravio na sidrištu na oko 4 kabela sjeverno od rive na Luži, počeo je da „ore sidrom“. Sidro naime, nije držalo dobro, već se povlačilo po morskom dnu, vučeno od strane broda kojeg je nosila snažna bura. Situaciju je dodatno komplikovala činjenica da je „Viking Star“ potpuno novi brod na kome se još otklanjaju pojedini manji tehnički nedostaci, a posada još nije u potunosti vrhunski uvježbana. Stoga se, dok su pokrenuti svi strojevi i dostignuta maksimalna snaga tzv. pramčanih i krmenih potisnika, 227 metara dugi kruzer u jednom momentu našao na manje od 100 metara od obale Kotora.

Pramac broda od skoro 48 hiljada tona bio je na tek nekoliko desetina metara udaljen od plaže ispod nekadašnjeg URC-a, a krma se nalazila na 50-tak metara od vrha rive i svetionika na Luži. Brod je u tom momentu bukvalno pregazio u signalnu plutaču koja obilježava manji pješčani sprud na ušću rijeke Škurde ispod tzv. Italijanskog parka, a o ozbiljnosti situacije svjedoči i nekoliko fotografija koje su napravili čitaoci. Na sreću, sve se dobro završilo i „Viking Star“ je ubrzo stavljen pod potpunu kontrolu i prebačen na novu poziciju sidrenja, bliže obali u Dobroti.

„Brod je bio normalno usidren i bez problema je održavao tu poziciju u vjetru snage oko 20 čvorova. Međutim, bukvalno za minut vjetar je dostigao snagu od skoro 50 čvorova što je izazvalo „oranje sidra“ i približavanje broda obali. Posada je na najbolji mogući način reagovala i spriječila nasukanje. Brod ni u jednom trenutku svojim trupom nije dodirnuo morsko dno, a čak ni signalna plutača koja je u jednom momentu završila pod njim, nije oštećena i opet se nalazi na svojoj poziciji. Sve je prošlo bez ikakve štete za brod, luku Kotor ili bilo koga drugoga.“- kazao je izvor blizak kompaniji „Viking Ocean Cruises“ dodajući da je čitavo vrijeme dok je „Viking Star“ boravio u luci Kotor, pa tako i tokom trajanja vanredne situacije, na komandom mostu norveškog kruzera, pored pilota Luke Kotor, kapetana Zdravka Miloševića, bio zapovjednik broda, kapetan Gjulik Svalastog, njegov zamjenik i prvi oficir palube.

Viking Star
Viking Star – Foto čitalac

„Ovo je viša sila i stvar koja je izazvana „hirom prirode“ i koja se može bilo gdje i kada dogoditi, i događa se u svjetskom pomorstvu. Najbitnije je da je sve prošlo bez iikakvih posljedica za bilo koga.“- istakao je naš sagovornik.

O incidentu je obaviještena i Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor koja je napravila zapisnik i kojoj će po uobičajenoj proceduri, zapovjednik norveškog kruzera, kapetan Gjulik Svalastog, uložiti tzv. sea protest, odnosno zvaničnu prijavu pomorske nezgode.

Direktor direktorata za pomorstvo u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja Crne Gore, kapetan Vladan Radonjić kazao je da je upoznat sa incidentom norveškog kruzera u Kotoru i da je, shodno najnovijim propisima, naložio istragu.

„Istragu će obaviti Aleksandar Božović, član Nacionalne komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoivca vazduhoplova, vanrednih događaja koji ugrođavaju bezbjednost željezničkog saobraćaja i pomorskih nesreća i nezgoda. On će obaviti svoj dio posla daglasno Zakonu o sigurnosti pomorske plovidbe i sa izvještajem upoznati Vladu kako bi se preduzele adekvatne mjere da se ovako nešto više ne ponovi.“- istakao je kapetan Radonjić.

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.