12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Viking Sea“ – ploveći omaž nauci i kulturi

Viking Sea u Pireju
Viking Sea u Pireju – foto www.shipspotting.com / Dennis Mortimer

Potpuno novui kruzer „Viking Sea“, američko-norveške kompanije „Viking Ocean Cruises“, uploviće sutra u luku Kotor, kao treću destinaciju što je taj brod posljećuje na svom prvom komercijalnom putovanju.

Kruzer dug 227 metara od 47.800 tona, isplovio je prije dva dana iz Istanbula na svoje inauguralno krstarenje do Venecije, a nakon posjete grčkoj luci Pirej, sutra će boraviti u Kotoru. Tim povodom novi brod će posjetiti predstavnici grada Kotora i crnogorskih pomorskih vlasti zajedno sa lokalnim agentom kompanije „Viking Ocen Cruises“, pomorskom agencijom BCM, a za njih će na brodu biti upriličen i prigodan koktel.

„Viking Sea“ drugi je od ukupno tri nova kruzera koje američko-norveški brodar gradi u italijanskim brodogradiliština konzorcijuma „Fincantieri“. Prvi brod „Viking Star“, završen je prošle godine kada je početkom aprila, takođe na svom inauguralnom putovanju posjetio Kotor. Drugi, „Viking Sea“ porinut je prošlog ljeta u Ankoni, a naručiocu je predat 24.marta ove godine. Treći brod imena „Viking Sky“ biće završen na proljeće naredne godine.

Sva tri broda karakteriše specifičan dizajn, ekološki dizel-električni pogon, široka upotreba solarnih panela kao dodatnog izvora energije, te skandinavski praktična i sa mjerom dekorisana luksuzna unutrašnjost koju karakteriše i činjenica da sve putničke kabine na ovom brodu imaju sopstvene balkone, što baš i nije slučaj kod drugih kruzera. Druga velika razlika „Vikingovih“ brodova u odnosu na konkurenciju na kruzing-tržištu je što nemaju kazino koji je neizostavni dio drugih kruzera, niti velike zabavne centre, ali zato imaju biblioteku, piano bar, pozorište i bioskop, te priliku da dok na njima plovite, slušate naučna predavanja iz raznih oblasti, ili da se obučavate u vrhunskom kulinarstvu pod nadzorom direktno glavnog brodskog šefa-kuvara. Itinereri svih njihovig krstarenja pomno su osmišljeni sa naglaskom da putnici dožive i što više nauče o destinaciji koju brod posjećuje, a da tokom plovidbe uživaju u brojnim umjetničkim djelima koja krase unutrašnjost kruzera, približavajući im na taj način skandinavsku kulturu i način života.

„Viking Sea“ na svojih 14 paluba može ukrcati do 930 putnika o kojima se brine 440 članova posade, a brod postiđe maksimalnu brzinu od 20 čvorova. Po završetku inauguralnog putovanja u Veneciji, brod će isploviti za London, gdje će 5.maja na rijeci Temzi u Griniču, biti upriličena spektakularna ceremonija njegovog zvaničnog krštenja.

Izvor:S. L.

Najčitanije