Vikendaši smatraju da su im ugrožena elementarna prava

Podnijet zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti DSL Krašići, traži se moratorijum na gradnju do izjašnjenja suda

Vila Plitka sa mora
Vila Plitka sa mora

Grupa vlasnika kuća za odmor u Krašićima kod Tivta predala je Ustavnom sudu Crne Gore zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Državne studije lokacije (DSL) Sektor  29 Krašići, a koju je Vlada Crne Gore usvojila 2009 godine. Taj planski dokumnet koji je po uputama Ministarstva održivog razvoja i turizma radila firma CAU iz Podgforice, dozvolila je gradnju objekata na do tada neuređenoj i svima pristupačnoj prirodnoj kamenitoj obali mora u Krašićima.To je prouzrokovalo gradnju niza velikih objekata sa maltene temeljima u moru, nasipanje mora, devastaciju prirodne obale i njenu uzrurpaciju jer vlasnici kuća podignutih na uskom dijelu obale ispod lokalnog puta za Petroviće, više ne dopuštaju da se na „njihovim“ plažama ispod tih kuća, bilo ko drugi kupa osim njih i njihovih gostiju.

Među graditeljima koji su proteklih godina stekli vile na „pjeni od mora“ u Krašićima je i bivši ministar finansija i aktuelni savjetnik premijera, dr Radoje Žugić (DPS), kao i nekoliko kontroverznih biznismena iz  Crne Gore, Srbije i Rusije.

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti odluka o izradi DSL Sektor 29 i njenom usvajanju, podnosioci te inicijative, Dragana Pušonjić, Stana Andrejević i Gordana Bajković iz Beograda, odnosno Jelena Radaković i Saša Perić iz Krašića, traže da se Ustavni sud po hitnom postupku uzme u razmatranje. U međuvremenu, oni od suda traže i da donese odluku o privremenoj obustavi primjene DSL, odnosno moratorijumu na dalje izdavanje građeinskih dozvola po tom planskom dokumentu. Tom privremenom mjerom, bi se po mišljenju podnosilaca zahtjeva, „zaštitila obala Bokokotorskog zaliva od daljeg devastiranja i spriječilo dalje kršenje ljudskih prava za sve građane da imaju slobodan pristup plažama i morskoj obali što im garantuje Ustav Crne Gore“.

Valovi do ograde
Valovi do ograde

„Do sada pričinjena šteta primjenom odluka (o donošenju i usvajanju DSL Krašići) takva je da je pitanje da li se može i na koji način uopšte nadoknaditi i da bi svaka dalja primjena ovih odluka pričinila još veću štetu i do kraja upropastila kompletnu morsku obalu u Krašićima.“- stoji u zahtjevu Ustavnom sudu uz podsjećanje na kompletnu genezu događaja koji su doveli do toga da nekada netaknuta prirodna kamenita obala u tom dijelu Tivatskog zaliva, danas ima sva obilježja pravog urbanističkog i ekološkog horora.

U inicijativi podnosioci tvrde da su donošenjem ovih odluka „čije je donošenje i primjena direktno u suprotnosti sa važećim Zakonom o morskom dobru koji je ovakvim odlukama direktno derogiran i stavljen van snage od strane Vlade CG, a naročito njihovoim implementacijom, grubo narušena ljudska prava svakog građanina na slobodan pristup morskoj obali.“

Plaža - avgust 2016.
Plaža – avgust 2016.

Podnosioci zahteva tvrde da je DSL Krašići samo pokriće za „najobičniju prevaru i otimačinu obale mora od strane pojedinaca kojima je omogućeno da je kriminalno privatizuju i nezakonito čak ulaze i u zahvat regionalnog puta Radovići-Zabrđe–Rose“ i naglašavaju da je „sve to potpomognuto od strane pojedinaca u Ministarstvu održivog razvoja i turizma“, „za što postoje neoborivi dokazi“ koje su oni spremni prezentirati Ustavnom sudu.

Vikendaši iz Krašiča tvrde da lokalna vlast u Tivtu nema ingerencije, kao ni službenici Morskog dobra da spriječe graditeljski haos i otimačinu obale u Krašičima, a da Uprava za inpekcijske poslove na to najčešće ne reaguje i da „Ministarstvo održivog razvoja i turizma predstavlja glavni problem u riješavanju ove situacije“.

Vila Plitka kapija samo za gazdu da može do mora
Vila Plitka kapija samo za gazdu da može do mora

Podnosioci inicijative tvrde da je obespravljeno oko pet hiljada ljudi koji su vlasnici i korisnici oko 1.300 stanova za odmor u Krašićima koji se nalaze iznad u međuvremenu uzurpirane i privatizovane obale, te da je to rezultiralo umanjenjem vrijednoti kako njihove privatne, tako i preostale državne imovine na ovom prostoru, „zarad enormnog bogaćena pojedinaca uzurpacijom opšteg dobra na štetu države i 99% vlasnika kuća u Krašičima“.

Kod Posejdona slika sa mora
Kod Posejdona slika sa mora

„Očigledno je donošenjem ovih dviju nezakonitioh odluka od strane Vlade, došlo do narušavanja Zakona o morskom dobru, Ustava Crne Gore u dijelu poštovanja elementarnoog ljudskog prava svih građana na slobodan pristup morskoj obali, narušavanja Barselonske konvencije o zaštiti mediteranske obale koju je ratifikovala i država Crne Gora.“- stoji u inicijativi koja je prije par dana predata Ustavnom sudu.

7 Komentari

 1. Ne treba ocekivati puno od crnogorskog Ustavnog suda. Sve i da donese presudu koja se u tekstu prizeljkuje, to ne resava nista, jer ce u medjuvremenu sve sto je preostalo biti izbetonirano, nasuto i ispregradjivano sa puno novoizvedenih ponti koje su u stvari maskirane septicke jame od tih kuca (ovo je samo osnovana sumnja), jer krak kanalizacije uz more, kao i setaliste uz morsku obalu, Opstina Tivat nikada nece napraviti (i ovo je samo osnovana sumnja), iako su projektom predvidjeni.

  Ovo je svakako i politicki problem, jer su “najdeblji kraj” izvukli strani drzavljani, mahom iz Srbije, koji su u proteklih 40-50 godina od kamenjara napravili lepo veliko naselje sa jos lepsom plazom-koje vise nema (ovo je nesumnjivo). Naravno, domacim mocnicima je bilo najlakse da nasrnu na strance koji nemaju “korenje” u crnogorskom sistemu, a posto je drzava Srbija, kada je u pitanju medjunarodni uticaj, nemocna i impotentna, ne preostaje Vam nista drugo, nego da razmotrite postupanje po komentaru nedavno objavljenom na ovom portalu. Evo komentara na tekst pod naslovom “Krašići – nakon 50 godina ostaju bez prava silaska do morske obale”:

  Slucajni turista 22/07/2016 20:34 at 20:34
  1.700 vikendica – svaka neka “participira” sa po 10 eura i imacete godisnji budzet od 17.000 eura. Za te pare najpoznatije evropske advokatske kancelarije ce se gurati u redu da Vas zastupaju jer bi odsteta bila merena u desetinama, ako ne i u stotinama miliona eura, a spor je nemoguce izgubiti. Tacno, proci ce nekoliko godina, ali presuda suda iz Strazbura bice “brutalna” i obavezujuca.

  Dakle ne bi proslo puno vremena, a drzava CG sa efemernom Opstinom Tivat, bila bi dovedena u situaciju da ce joj biti jeftinije da celu krasicku obalu t.j. plazu o svom trosku vrati u prvobitno stanje, te isplati “simbolicne” odstete vikendasima, ili da fatalisticki nastoji da zadrzi postojece stanje po cenu isplate enormnog odstetnog zahteva za svih 1.700 vlasnika.

  Cak i da je na terenu izvedeno sve po planu Drzavne studije, dakle, nema pregradjivanja mora, nema divljih ponti, nema nasipanja mora, izgradjen je lungo mare i krak kanalizacije uz morsu obalu (zapitajte se gde sada odlaze otpadne vode iz kuca sagradjenih ispod puta) samo resenje je na neutralnom sudu neodrzivo. Sa nekoliko sudskih vestaka urbanista, ekologa, planera…… cela studija bice proglasena “Zlocinackim poduhvatom”. Da ne spominjem “Barselonsku konvenciju” i hrvatski primer, kao i sve navedeno u tekstu.

 2. Nema zakona,nema pravila ni zabrana ni granica čim je dopuštena ovolika devastacija obale počevši od ovih kuća,zgrada koje se uopšte ne uklapaju u mediteranski ambijent,već stoje da bi ukaljali ljepotu “nevjeste Jadrana”.
  Ali i plaža koje “stručna lica”nasipaju moračkim kamenjem.

 3. Juče sam se vratila iz Krašića. Ne da nije zaustavljena gradnja, već sada zaista nestvarno užasno deluje. Više praktično ne postoji silazak do mora (plaža ne postoji uopšte). Ovog leta i svih narednih će biti neizdrživo. Moramo se udružiti i naći rešenje. Sramota, sramota, sramota…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.