16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vikend u znaku ljeta, a onda prava jesenska ciklona…

Vrijeme - foto Boka News
Vrijeme – foto Boka News

Pred nama su još dva prava ljetna dana, a onda nam slijedi jača promjena vremena. U dane vikenda na vrijeme će dominantno djelovati kontinentalna anticiklona.

Prvim danom septembra nastupila je klimatološka jesen, no do kalendarskog početka ovog godišnjeg doba ostala su još tri sedmice. Ljetno vrijeme nastavilo se i na početku prvog jesenskog mjeseca jer su i temperature mora i temperature vazduha više nego je to uobičajeno u ovom dijelu godine. Temperature mora na velikom dijelu Jadrana dosežu vrlo toplih 25 stepeni, a najviše dnevne temperature tokom petka bile su od 28 do vruća 34 Celzijeva stupnja.

Subota – Pretežno sunčano i toplo. Na sjeveru ujutru po kotlinama magla, a poslijepodne slab do umjeren razvoj oblačnosti. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, a u noćnim i jutarnjim satima sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura vazduha od 8 do 23, najviša dnevna od 21 do 34 stepena.

Nedjelja – Pretežno sunčano ili malo do umjereno oblačno. Na sjeveru ujutru po kotlinama magla. Vjetar uglavnom slab do umjeren, južni i zapadni. Jutarnja temperatura vazduha od 7 do 21, najviša dnevna od 22 do 34 stepena.

Značajna promjena sinoptičke situacije nad našim dijelom Evrope događat će se tokom ponedjeljka.

Ciklona sa sjevera Evrope pružat će frontalni sustav do srednjeg Sredozemlje, a upravo će se nad Italijom i Jadranom početi stvarati sekundarni ciklonalni centar, što će nam donijeti prvu izraženu septembarsku promjenu vremena. Iako će ciklona glavninom djelovati tokom ponedjeljka i utorka, nestabilno će se zadržati i danima nakon toga.

Bigovo - foto Boka News
Foto Boka News

Ciklona donosi i pad temperature vazduha koji će najizraženiji biti u utorak. Od srijede će ponovno biti više sunca, manje vjetra, a temperature bit će u postupnom porastu.

Opširniju prognozu vremena čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Rade Popadić – Crometeo

Najčitanije