16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Za vikend – Na granici Boke i Moj Snješko Bijelić

Pogled sa Sv Ilije na Boku

U sklopu zajedničkog kalendara dešavanja “Zimski gušti na Orjenu”, ovog vikenda imamo dva planirana događaja, u subotu smo na snijegu na Vrbanju, dok smo u nedelju na suprotnom kraju, na granici Boke, na Sv. Iliji iznad Žvinja, poručuju iz Agencije za zaštitu Orjena.

28. januar (subota):Školica zimskog guštanja „Moj Snješko Bijelić“

Lokacija: Vrbanj

Ciljna grupa: djeca sa roditeljima

Organizator: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

Odgovorna osoba: Željko Starčević

Telefon: 069360803

Moj Snjesko Bijelic

Orjen je ove zime pokrio debeli sniježni pokrivač, pa je pravo vrijeme za izlazak na snijeg. Nepogode su prošle, a bijeli pokrivač na Vrbanju – ostao. S toga, pozivamo vas da nam se u subotu, 28. janura pridružite u prvoj ovogodišnjoj školici zimskog guštanja. Tema će biti izrada Snješka Bijelića, djeci, ali i nama odraslima, dobro poznatog junaka zimskih radosti. Ne zaboravite toplu duboku obuću i rukavice, a za našeg Snješka –  koje staro dugme, šal, lonac i neizostavnu mrkvu. Rasporedićemo se u ekipe, a najbolji dobijaju i diplome za prva tri mjesta. Da biste imali svoju ekipu, važno je obezbijediti najmanje dva, a najviše 5 učesnika, od kojih barem polovina trebaju biti djeca.

Pogled ka Moluntu sa Sv Ilije

Okupljanje je u 10 sati kod velike austrougarske cistjerne na Vrbanju, pa odlazak u blisku okolinu. Nakon nekoliko uvodnih riječi organizatora, dodjele brojeva i lokacija, započinjemo zabavni dio sa radom na izradi Snješka Bijelića, sve do 12 h, nakon čega proglašavamo najbolje, dodjeljujemo diplome i naravno – slikamo se uz naše vrijedne sniježne rukotvorine.

29. januar (nedelja) „Na granici Boke“

Lokacija: Žvinje i crkva Sv. Ilije

Ciljna grupa: rekreativci zainteresovani za istorijsko nasljeđe

Organizator: NVO „Eko Boka“

Odgovorna osoba: Olivera Doklestić

Telefon: 069 342 370

U nedjelju isto idemo se penjati, ali na kontra stranu, put mora! Krećemo sa pješačenjem 10 h sa Njivičkog puta, na početku staze za Žvinje, kod spoja sa lokalnim putem za fudbalski stadiion. Do Žvinja koristimo stari pješački put, nekadašnju glavnu komunikaciju sa ovim selom, danas poznatom po odličnom pogledu na Herceg Novi i zaleđe, ali još više po crkvi Sv.  Ilije, podignutoj na samom grebenu i ratnim događajima vezanim za razdoblje francuske uprave. Crkveni plato je ujedno vidikovac sa panoramskim pogledom od 360 stepeni, koji osim Boke, sa Orjenom i Lovćenom u zaleđu, obuhvata i dobar dio Konavala sa Moluntom i Vitaljinom, kao i pogledom na otvoreno more. O istorijskim i ostalim zanimljivostima biće više riječi tokom samog izleta, koji je planiramo da se završimo oko 13:30.

Sv ilija, pogled ka Herceg Novom

Važne napomene:

-Učešće na dešavanjima je na sopstvenu odgovornost, odnosno za maloljetne, na odgovornost roditelja ili staratelja

-Postoji mogućnost pomijeranja termina i lokacije održavanja, u skladu sa vremenskim i ostalim prilikama

-Osoba odgovorna za manifestaciju ima pravo i obavezu da aktivnost vremenski skrati, prekine ili ne održi, ako njena realizacija ugrožava bezbjednost

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije