8 C
Kotor

Slušaj online radio

Vidjeli smo odličnu izložbu fotografija Jasona Golda…

„Izražena znatiželja ga je usmjerila prema raznim motivima, podnebljima, civilizacijama  kulturama i ljudima. Imao je priliku da spozna tragiku i ljudski patnju, posebno djece u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, bijedu života indijskih gradova, egzotiku kubanske stvarnosti. Ove fotografije su više od dokumenta…“ – kazala je kustosica Galerije solidarnosti Kotor, mr Marija Mihaliček na sinoćnom otvaranju izložbe fotografija pod nazivom Don’t Look, See! (Ne  gledaj,vidi!), autora  Jasona  Golda.

Izložbu je otvorio Andro Radulović direktor OJU „Muzeji Kotor“.

„Sam naslov izložbe je dovoljno intrigantan i duboko prodire u znatiželju posmatrača, sa željom da otkrije uhvaćeni momenat, da nam otkrije neviđeno… „Ne  gledaj,vidi!“ kao lajt motiv se kompoziciski proteže kroz sve fotografije čime ova izložba dobija na jačini i kvalitetu…“- kazao je Radulović.

“Ako ste se zapitali zašto je naziv izložbe Ne  gledaj,vidi! to je iz razloga što sam veći dio svog života posvetio gledajući. Proveo sam veliki dio svog života čujući a ne slušajući, kao i razmišljajući prije nego što kažem nešto, te smatram ukoliko svi zajedno pokušamo raditi ove stvari u ovoj predivnoj zemlji mogli bismo učiniti Crnu Goru specijalnim mjestom“ –  kazao je autor Jason  Gold.

Postavku čini 67 crno bijelih i kolor  fotografija, u analognoj i digitalnoj tehnici podjeljena u više oblasti, portreti, modna fotografija, prizori života Indije, Kube i motivi iz Crne Gore.

Don’t Look, See! (Ne gledaj,vidi!)

Jason Gold je rođen u London. Profesionalnom fotografijom  se bavi od  70-ih godina prošlog vijeka. Početkom  80-ih  radi ciklus  društveno angažovanih fotografija, anti-aparthejd pokreta, kampanje za nuklearno razoružanje, štrajkova radničke klase i industrijskih previranja.

Njegove fotografije su objavljivane u britanskim i u međunarodnim magazinima. Krajem 80-ih Janson se započinje interesovanje za portret i modnu fotografiju,  a za vrijeme rata na prostoru Jugoslavije 90-tih godina kamerom bilježi ratne strahote. Fotografije je objavio u Timesu, Independentu, Gardianu i Getty. Ekskluzivne fotografije sa Referenduma za nezavisnost Kvebeka, specijalno je radio za Independent.

Autor Jason Gold

U potrazi za egzotičnim mjestima putuje na Kubu i u Indiju gdje pronalazi dodatnu inspiraciju za svoj rad. Od 1995. živi i radi na relaciji London –  Herceg Novi. U Herceg Novom  danas ima svoj studio. Janson Gold je veliki prijatelj Crne Gore, zaljubljenik u njenu prirodu, ljude i kulturnu baštinu.

Izlagao je  u  Londonu, Herceg Novom, Nikšiću, Somboru i  Podgorici.

Izložba u Galeriji solidarnosti će biti otvorena do 5.maja 2017.godine.

Najčitanije