Verige – Gospa od Anđela recepcija kruzing turizma u novom ruhu

Radovi na restauraciji i obnovi crkve Gospe od Anđela, u Verigama, za koju kažu da je „recepcija kruzing turizma Boke Kotorske“, koja ima i status zaštićenog objekta – spomenika kulure druge kategorije, pomalo se privode kraju.

Sa crkve koje su Peraštani 1585. godine oko nje podigli utvrde sa puškarnicama i napravili od ovog mjesta strateški važno utvrđenje za odbranu grada i ulazak unutar zaliva, pruža se jedinstveni pogled na ostrva i Perast .

Iako iznad vrata stoje uklesane godine 1585. i 1654.  smatra se da je ova crkva nastala ranije i da su tih godina rađene njene veće obnove.

Crkva je razorena 15. maja 1654. godine prilikom napada Turaka na Perast, ali je iste godine i obnovljena.

Završni radovi na rekonstrukciji crkve koja pripada župi Perast – Kotorska biskupija, privode se kraju, urađen je pristup crkvi, crkva je sanirana, urađen je novi krov, novi toalet, a u pripremi je i podest unutar crkve sa kojeg će se kroz puškarnice pružati jedinstven pogled na dio zaliva, Perast, Gospu …

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.