7 C
Kotor

Slušaj online radio

Veliki uspjeh Čekića na – Food Bloggers Competition

 

Orada sa spanaćem - pobjednički rwcept
Orada sa spanaćem – pobjednički recept

Na Food Bloggers Competition (takmičenje food blogera) u Italiji, u okviru Foruma mediteranske ishrane koji se svake godine održava u Imperiji, pobijednik je kuvar i vlasnik porodičnog hotela Erhan Seker iz Balıkesira – Turska.

Mašo Čekić iz Tivta, novinar i veliki poznavalac tradicije u ishrani Mediterana, našao se među prvih pet takmičara.

Forum je, ove godine, osim Prodajnog (uličnog) sajma malih proizvođača domaće hrane, na zadovoljstvo posjetilaca i gostiju upriličio i svojevrsno takmičenje Food blogera iz  zemalja članica ReCOMed.

Pobjednik
Pobjednik

Pobjednik, Erhan Seker iz Balıkesira (TURKEY) pripremao je  Mediteranski ručak, po receptu i na način kako to radi u svom porodičnom hotelu u Turskoj. Ocjenjivači (zvanični žiri i gosti) najvišom ocjenom ocijenili su jelo od ribe ”Orada sa spanaćem” pripremljeno od ribe iz Mramornog mora, spanaćem i sirom iz Italije, maslinovim uljem iz Turske…

Brodet
Brodet

Mašo Čekić, novinar i kolumnista, gastronomad i veliki poznavalac i kuhinje i tradicije i istorije Mediterana, probio je led, prijavio se za učešće čime je promovisao ne samo svoje znanje već i Boku i našao se među pet najboljih fud blogera sa svojim receptima za Mediteranski ručak: predjelo: Salata od žučenice, glavno jelo: Brodet od raznih vrsta ribe i desert: Bokeško slatko.

Skup posvećen ishrani, zdravlju i zaštiti maslinjaka

Na četvorodnevnom skupu, posvećenom ishrani i zdravlju, ali i zaštiti maslinjaka kao mediteranskog pejsaža i kulture, učestvovao je veliki broj predstavnika zemalja članica, građana, studenata, stručnjaka iz oblasti proizvodnje maslinovog ulja, naučnici i proizvođači – sopštavaju maslinari Boke koji su učestvovali na skupu.

Sajam
Sajam

Govorilo se o značaju popularizacije zdrave ishrane, naročito kod školske djece, uvođenje kontrole u pripremu i ponudu hrane ovoj populaciji, osvješćivanje mladih o značaju zdrave ishrane za budućnost populacije.

Profesori i doktori nauka, govorili su o ekonomskoj isplativosti, ulaganjima u proizvodnju i popularizaciju masovnije upotrebe maslinovog ulja u ishrani ljudi, zaštiti proizvoda i promociji malih proizvođača, njihovo povezivanje između sebe i sa institucijama koje su u obavezi da im budu podrška.

Marketing i planiranje malih porodičnih biznisa koji mogu obezbijediti materijalnu sigurnost čitavim porodicama i istovremeno održati tradiciju u proizvodnji maslinovog ulja, samo su dio predloženih mjera širenja maslinarske kulture i jačanja proizvodnje.

Piramida mediteranske ishrane koja podrzumijeva najviše upotrebu sezonskog povrća i voća, maslinovog ulja i proizvoda od masline, pa tek onda mlječne proizvode i malo proizvoda od mesa, najbolja je smjernica kako se treba hraniti u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja i energije.

Food - sa takmičenja
Food – sa takmičenja

I ne samo to, tradicija objedovanja porodice za istim stolom, okupljanje za vrijeme objeda i slavlja, predstavljaju jačanje porodičnih, a onda svakako i društvenih veza, podučavanje najmlađih kulturi ishrane i održavanju dobrih međuljudskih odnosa.

Govorilo se i o napredovanju priprema za održavanje najvećeg, svjetskog sajma, EXPO 2015 koji će biti održan u Milanu, naredne godine.

I na kraju, Maslinarsko društvo ”Boka” i Tivat kao grad osnivač mreže, ali i Čitava Boka, kao jedinstveno područje, dobilo je ponudu u sjedištu Mreže mediteranskih gradova ulja, da zajedno sa Italijom, Španijom, Grčkom i Albanijom, uđu u zajednički projekat zaštite maslinjaka kao pejsža, proizvodnje i promocije malinovog ulja i stone masline.

Ako se ima u vidu, da su ove zemlje, izuzev Crne Gore i Albanije, članice EU, ovo j dobra prilika koju ne bismo smjeli propustiti, kada  se kao nosioci projekta pojavljuju CUEIM, University Consortium of Industrial and Managerial Economy (Italy) / Department of Agriculture, Liguria Region (Italy)  kao ostali partneri, naprijed pomenute zemlje.

Najčitanije