18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

„Veliki školski čas“ o prosvjetnoj istoriji Tivta

Sa Velikog školskog časa
Sa Velikog školskog časa

Manifestacijom nazvanom „Veliki školski čas“, Osnovna škola „Drago Milović“ u Tivtu obilježila je sinoć 170-tu godišnjicu od osnivanja prvog odjeljenja osnovne škole u tom gradu.

Prepuni veliki amfitetarat škole, uživao je u skoro dvočasovnom programu koji je obuhvatio nastup hora OŠ „Drago Milović“, mladog violiniste Luke Adamovića, flautistkinje Sare Vukojević, mladih pjesnika i članova Dramske sekcije. Voditeljica programa, direktorica Ružica Lazarević, učenicima i njihovim roditeljima pružila je i nesvakidašnju priliku da se upoznaju sa najinteresnatnijim detaljima iz davne prošlosti Tivta jer su njeni gosti bili Anita Mažibradić, arhivistkinja i autorka knjige “Tivat kroz stoljeća- mjesto kmetova i gospodara” , Dragan Rajčević, istraživač i autor izložbe fotografija i dokumenata o Crnom Platu, naselju koje je prethodilo današnjemu Tivtu i Antun-Toni Žeželić, unuk učitelja Antuna Žeželića, osnivača prvog tamburađkog orkestra u Tivtu. U fokusu “Velikog školskog časa” ipak je bio istorijat razvoja prosvjete u ovim krajevima.

Sa Velikog školskog časa
Sa Velikog školskog časa

“Ratovi, stradanja i ekonomske krize ometali su razvoj pismenosti, koja je započela na prostorima Boke još u srednjem vijeku. Pismenost se njegovala u manastiru Svetog Mihaila na Prevlaci, u Kotoru je u 14.vijeku postojala Gramatikalna škola koju su morali proći svi sinovi kotorskih plemića. Narodno stvaralaštvo prenosilo se usmenim putem, a prve škole na narodnom jeziku otvarane su pri crkvama i vodili su ih kaluđeri i sveštenici. U Krtolima je 1776 osnovana škola na narodnom jeziku, 1824 počinje sa radom škola u Gornjoj, a 1832 u Donjoj Lastvi. U Lepetanima škola počinje sa radom 1858, a od 1893 školu imaju i Bogdašići.” –kazala je profesorica Lazarević. Devetnaestog novembra 1845 dozvoljen je rad Osnovnoj školi u Tivtu i to na italijanskom jeziku, a nastava je izvođena u maloj crkvenoj kući u kojoj je bilo i sjedište Opštine. Austro-Ugarska je 1869. donijela i temeljni zakon kojim je uvedeno obavezno školovanje djece oba pola.

O istorijatu prosvjete u Krtolima, govorila je Dragica Petković, nastavnica razredne nastave u tivatskoj OŠ “Drago Milović”, inače, treća generacija učitelja iz stare Narodne krtoljske škole osnovane 1776. Njena koleginica Marija Golub koja nastavlja tradiciju svojih predaka-njegovanja kulture pismenosti i obrazovanja i koja i sama živi u kući gdje je nekada bila škola, podsjetila je da aktuelnu tivatsku OŠ “Drago Milović” trenutno pohađaju 1.402 učenika, a kolektiv čini 77 članova nastavnog osoblja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije