13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Velika podrška H. Novom za EPK 2021.

bid-book-EPK
bid-book-EPK

Veliki broj institucija, gradova i organizacija do sada su zvanično  podržali Knjigu aplikacije – Bid Book – za kandidaturu Herceg Novog za  Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine.

Tako je Vlada Crne Gore nedavno hercegnovsku kandidaturu proglasila  projektom od nacionalnog značaja i dala višestruke garancije  uključujući i značajna finasijska sredstva u iznosu od 25 milona  eura, a predsjednik države je, uz aktivnu podršku projektu, stao na  čelo počasnog odbora.

Pored toga su pojedinačno i osam različitih ministarstava – kulture,  ekonomije, održivog razvoja i turizma, vanjskih poslova i evropskih  integracija, prosvjete, finansija, odbrane i informatičkog društva i  telekomunikacija – podržala konkretne projekte u procesu aplikacije.

Naši prvi susjedi Tivat, Kotor i Budva su odlučili da snažno stanu  uz Herceg Novi kao gradovi partneri u okviru modela Kreativni region  Boka Kotorska, a uz njih razvijena je i konkretna projektna saradnja sa  Podgoricom, Barom, Ulcinjem i Cetinjem.

Projekat su podržali regionalni i evropski gradovi-partneri:  Dubrovnik, Trebinje, Ljubljana, Bolonja. Koncepti saradnje su razmenjeni  sa Monsom, Donostia/San Sebastijanom, te grčkim kandidatima Elefsinom,  Kalamatom, Rodosom i rumunskim gradovim Temišvarom, Bukureštom, Baja  Marom i Kluž Napokom, koji su finalisti za titulu EPK. Uz to, sa gradom  Temišvarom, koji je upravo i osvojio titulu EPK, razmijenjene su  podrške bazirane na konkretnoj dugoročnoj projektnoj saradnji.

Herceg - Novi - foto TO
Herceg – Novi – foto TO

“Herceg Novi 2021” su podržali i Evropska asocijacija festivala,  Asocijacija najljepših zaliva svijeta (World Bays Association),  Citizens for Europe, Musopen, AVC Group, te Privredna komora Crne Gore,  Turistička organizacija Crne Gore, kao i sve tri vjerske zajednice u  Boki Kotorskoj – pravoslavna, islamska i katolička.

Impozantan spisak onih koji su zvanično stali uz projekat Herceg Novi  2021, te činjenica da su u posljednjih devet mjeseci osnovani Savjet za  kulturu, Sekretarijat za kulturu, napravljena nova Strategija razvoja  kulture i imenovan sekretar za kulturu, potvrđuju koliko je napora i  želje uloženo u ovaj projekat i sa koliko predanosti cijeli grad,  regija i država podržavaju hercegnovsku kandidaturu za Evropsku  prijestonicu kulture 2021. godine.

Čestitka – Temišvar EPK 2021.

Predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović čestitala je  Temišvaru osvajanje titule Evropska prijestonica kulture za 2021.  godinu. “Sa velikim zadovoljstvom vam čestitam na osvajanju titule Evropske  prijestonice kulture za 2021. godinu, sa čvrstim uvjerenjem da ćete  nastaviti da odgovorate na sve buduće izazove, kao što ste to uspješno činili tokom ovog takmičenja”.

Podsjetimo da će 2021. godine po prvi put titular Evropske  prijestonice kulture biti i jedan grad van zemalja Evropske unije, a u  finalu za tu prestižnu poziciju su Herceg Novi i Novi Sad. Odluka će biti donjeta polovinom narednog mjeseca u Briselu.

Najčitanije