14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Velika kiša prouzrokovala probleme u Tivtu

Izuzetno velika količina kiše koja je danas poslijepodne u relativno kratkom vremenskom intervalu pala na području opštine Tivat, prouzrokovala je dosta problema, prvenstveno u odvijanju drumskog saobraćaja. Odvodi atmosferske kanalizacije bili su ili nedovoljnog kapaciteta, ili zakrčni smećem da bi mogli primiti toliku količinu vode zbog čega je Jadranska magistrala na nekoliko mjesta kroz naselja Kalimnaj, Župa i Vrijes, bila poplavljena. Stvorile su se kilometarske kolone automobila, a policija je više-manje bezuspješno, pokušavala da zavede red i reguliše saobraćaj.

Istovremeno, sve raspoložive ekipe Komunalnog preduzeća i Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat bile su na terenu, pokušavajući da očiste odvodne kanale i smanje količinu vode koja je prekrila kolovoz.

„Angažovani smo na sve strane, intervenišemo gdje i koliko god možemo, ali je ovo zaista haos jer su kanali koje smo bili očistili i sredili sada zapušeni sa ogromnom količinom smeća. Taj otpad nesavjesni građani bacali su u kanale i korita potoka u visočijem dijelu obronaka brda Vrmac iznad grada, i sada je velika voda sve to donijala sa sobom dolje u grad i začepila kanale.“- kazao je tehnički direktor JKP Tvat Tonko Lukšić koji je bio sa radnicima na terenu.

Načelnik Službe zaštite spašavanja Dragan Kordić sa vatrogascima bio je u Gornjem Kalimanju gdje je voda ušla u prizemlje jedne od kuća.

„Prvi put nam se dešava da plave objekti u Gornjem Kalimanju što svjedoči kolika je bila količina kiše i koliko su kanali bili prepunjeni. Smeće je problem, sve je začepilo.“- istakao je Kordić.

Voda je, već standardno kada je Tivat u pitanju, juče poplavila i gradske ulice na nekoliko mjesta, Jadransku magistralu na putu prema Lepetanima, obalni put kroz Donju Lastvu i Seljanovo, dio lokalnog puta za Radoviće, a uobičajeno, poplavljen je i dio podrumskih prostorija objekata u donjem dijelu Ulice Palih boraca. Veće štete ipak nije bilo.

Iz tivatskog Vodovoda poručili su građanima da je voda bakreriološki ispravna ali da se zbog povećanih dotoka, može desiti da povremeno bude zamućena, pa se preporučuje njeno prokuvavanje prije upotrebe za piće. Zbog problema sa strujom, izostala je isporuka vode iz Regionalnog vodovoda, pa se Tivat snabdijeva sa lokalnih izvorišta.

Najčitanije