Veče planinske fotografije

„Veče planinske fotografije“ održano je sinoć u prostoru NVO „Orka“ u Herceg Novom. Izuzetno posjećenoj večeri uz projektovanje odabranih fotografija, govorili Željko Starčević (Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i PK „Subra“), odnosno, Isidor Stankov (profesionalni fotograf).

Starčević je u svom izlaganju predstavio Orjen, podsjetivši da jedna fotografija zamjenjuje hiljadu riječi, te ta je zbog toga kvalitetna fotografija, uz kratki popratni tekst, najefikasniji promoter ove  lanine. U projekciji blizu 200 najzanimljivijih fotografija, prikazao je ovu planinu iz različitih aspekata, kroz spektakularne panorame, fotografije ljudi, ali i životinja u planini, fotografije munike-biljnog simbola Orjena, odnosno kamena i tradicionalne gradnje u kamenu, kao drugog važnog simbola ove kraške dinarske planine.

Stankov je sa svoje strane, ukazao na mogućnosti i ograničenja profesionalne i amaterske foto-opreme, naglasivši da su tehničke mogućnosti današnjih najprostijih foto-aparata i mobilnih telefona toliko uznapredovale, da se uz malo truda i strpljenja i sa njima mogu dobiti sasvim dobri rezultati. Nasuprot toga, profesionalna oprema vrijedi jedino uz adekvatno znanje o korišćenju, a u protivnom je ne bi trebalo ni nabavljati, kako zbog pozamašne cijene, tako zbog težine i gabarita, ali ponajviše zbog završnog proizvoda-fotografije, koja će bez dovoljno znanja korisnika najčešće biti lošija od one sa puno jednostavnijih i jeftinijih uređaja.

Organizator i domaćin događaja je NVO “ORKA” – organizacija za reanimaciju kulture i aktivizam. „Veče planinske fotografije“ je događaj iz zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih dešavanja: PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.