20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vatru gase i avioni

 

Perast požar
Perast požar

Veliki požar koji već treći dan gori na brdu Sveti Ilija iznad Perasta, danas se spustio do oboda prvih stoljetnjih borova u šumama iznad samog ovog baroknog grada.

Uprkos naporima gasitelja koji već danima na izuzetno nepristupačnom terenu pokušavaju obuzdati vatru koju je, kako se pretpostavlja izazvao udar groma, požar se širi, a plamene buktinje povremeno se nošene vjetrom, dižu i po nekoliko metara u visinu. Najveći dio Kotorskog zaliva u svojevrsnoj je izmaglici od dima koji dolazi sa Svetog Ilije, a vatru gase pripadnici Službe zaštite i spašavanja Opštine Kotor, Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bogoljub Brezić“ iz Perasta, mještani i dobrovoljci. Iako su prekjuče poslijepodne na gašenju požara bila angažovana oba preostala protivpožarna aviona Direktorata za vanredne situacije MUP-a, oni zbog dugotrajnog intervala između puštanja „vodenih bombi“ i prilične nepreciznosti pilota u pogađanju vatre, nisu uspjeli da ga obuzdaju požar, pa se vatra zbog vjetra dodatno razbuktala i „spustila“ niz padine brda bliže moru i gradu.

Danas sa obronaka brda u mjestu Mioča Ploče čulo se i nekoliko izuzetno jakih detonacija, a pretpostavlja se da je vrelina vatre izazvala eksploziju granata ili bombi zaostalih iz vremena Drugog svjetskog rata.

Perast požar
Perast požar

Gašenje požara i dalje je u toku, a u akciju je i danas uključen avion tipa „PZL M-18 B dromader“ Direktorata za vanredne situacije MUP-a, koji se vodom puni na tivatskom aerodromu.

„Situacja je na momente, bila veoma ozbiljna. Vjetar je naglo okrenuo smjer i vatru s aplanine „pogurao“ nanižem, prema gasiovcima, tako da se 15-16 vatrogasaca u zadnjem trenutku izvuklo nepovrijeđeno iz veoma opasne situacije. Trenutno smo skoncentrisani na 50 – 100 metara iznad magistrale ikoja prolazi iznad grada i odavde branimo vatri da se spušta niže prema Perastu.“- kazao je nešto poslije 17 sati komandir Službe zaštite i spašavanja Opštine Kotor Maksim Mandić dodajući da gasioci očekuju brojniju i efikasniju pomoć protivpožarnih aviona.

Perast požar
Perast požar

Direktor Direktorata za vanredne sitaucije MUP-a Crne Gore Mirsad Mulić prije par dana izjavio je da nanakon nedavna dva udesa u kojima je njihova flota protivpožarnih aviona prepolovljena, Crna Gora raspolaže sa po jednim ispravnim „dromaderom“ i hidroavionom tipa „Air Tractor Fire Boss“, te da u slučaju potrebe, može tražiti pomoć partnera iz regiona.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije