Vatrogasci nastavljaju borbu – avioni MUP-a se povukli iz akcije

Požar Krtoli

Oko 40 vatrogasaca iz Tivta, Radovića i Herceg Novog sa desetak protivpožarnih vozila  i dalje je na terenu na području Krtola gdje je juče poslijepodne buknuo šumski požar ogromnih razmjera koji se približio i kućama u naselju Radovići, odnosno luksuznom turističkom rizortu Luštica Bay.

Protivpožarni avioni MUP-a nakon bačenih samo nekoliko tzv. vodenih bombi na požarište povukli su se iz akcije gašenja požara u Krtolima kod Tivta.

Vatrogasci na terenu raspolažu informacijom da je navodno kontrola letjenja obutavila akciju protivpožarnih aviona zbog navodne velike gužve na aerodromu Tivat.

Požar Krtoli

Nismo uspjeli zvanično provjeriti ovu informaciju, ali naš izvor upućen u rad kontrole letjenja kaže da je ovakav scenario krajnje nevjerovatan zato što akcije gašenja požara iz vazduha uvijek imaju prednost i njihovim potrebama prilagođava se odvijanje ostatka vazdušnog saobraćaja.

Vatrogasci su i dalje na terenu i trenutno nema opasnosti za objekte, ali vatra i dalje gori u makiji između kompleksa Luštica Bay i uvale Pržna. Osim vatrogasaca prenošenje požara na gustu borovu šumu sa zapadne strane uvale Pržna sprečava i veliki nasip zemlje i kamena koji je napravljen u brdu iznad uvale prije dvije godine kada je srušen hotel Plavi horizont i počelo kopanje terena za gradnju novog rizorta kompanije Katari Diar u toj uvali.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Tivat Zorana Barbića, vatrogasci kontrolišu požarište u mjeri da objekti nisu ugroženi, ali je površina koju je vatra zahvatila velika i nepristupačna pa se efikasno može gasiti samo intervencijom protivpožarne avijacije Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

Požar Krtoli

„Izborili smo se da danas dođu avioni i očekujem da se u gašenje uskoro uključe dva „air tractora“ i jedan „dromader“. Nismo stali ni sekunda bukvalno cijelu noć, borili smo se svim snagama da požar razdržimo pod relativnom kontrolom. Ekipe su raspoređene na četiri punkta, a ljudstvo i tehnika prebacuju se sa mjesta na mjesto zavisno od toga kako se pojavljuju nove vatre. Borimo se svim silama da nam požar „ne pobjegne“ i da odbranimo sve objekte na području prema Radovičima i Luštica Bay-u, odnono što ćemi dio šume na dijelu prema ubali Pržna – Plavi horizont“, kazao je jutros Barbić.

On se posebno zahvalio svima koji su pritekli u pomoć tivatskim i krtoljskim vatrogascima – kolegama iz Službi zaštite Kotora, Herveg Novog i Budve, Komunalnom preduzeću Tivat, policiji, mještanima i brojnim privatnim auto-prevoznicima sa Luštice, Krzuola i iz Grblja, a koji su juče čitavi dan i noć, kao i jutros, nastavili da svojim autocisternama dovoze vodu na požarište. Gašenje požara i dalje ometa vjetar koji raspiruje vatru i „prebacuje“ je sa jednog na drugi dio opožarene površine. Zvanično, jak vjetar je bio uzrok što protivpožarni avioni MUP-a juče nisu mogli da polete sa podgoričkog aerodroma i na vrijeme se uključe u borbu sa vatrenom sthijom kod Tivta.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.