16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Vatrogasci izvadili povrijeđenu ženu nakon 30 sati u provaliji

Tivćanka Snežana Pavlović (47) spašena je kasno sinoć spektakularnom akcijom vatrogasaca iz Tivta, Kotora i Krtola iz jedne od provalija pored starog puta Kotor-Njeguši-Cetinje. Sa teškim tjelesnim povredama, velikim gubitkom krvi, dehidratacijom i opštom malaksalošću, Tivćanka je maltene u poslednji čas izvučena iz slupanog „golfa V“ koji se, nakon pada u provaliju sa desete tzv.kanice (serpentine), srećom zaustavio na jednom stablu.

Pavlovićeva sa u petak poslijepodne sama automobilom uputila ka Podgorici ali se, ne znajući da li ima zastoja na putu preko Budve, opredijelila da ide starim i uskim putem preko Njeguša i Cetinja. Iz za sada neutvrđenih razloga, na 10-toj serpentini od ukupno 25 koliko ih je između Trojice i Krsca, doživjela je saobraćajnu nesreću, sletjela sa puta i upala u provaliju. Srećom automobil se nije prevrnuo već se nakon tumbanja niz strminu, zaustavio udarivši u jedno drvo i stijenu. Pretpostavlja se da je Pavlovića tada izgubila svijest, a u međuvremenu njeni prijatelji i porodica prijavili su policiji njen nestanak. Potraga za njome trajala je čitavog dana u subotu, a da se nešto loše dogodilo bilo je izvjesno kada u prijepodnevnim satima njena prijateljica Branka Matijašević iz Tivta uspjela da na kratko ostvari telefonski kontakt sa njome.

„Nakon ne znam koliko poziva na njen mobilni telefon javila mi se i slabašnim glasom samo promucala nekoliko riječi iz kojih sam nedvosmisleno zaključila da je doživjela saobraćajnu nesreću negdje na putu prema Njegušima i da je u jako lošem stanju.“- kazala je Matijašević ističući da je o svemu obavijestila policiju ali da su oni, nakon što sinoć do 8 sati potraga za nestalom Snežanom nije dala rezultate, bili spremni da je obustave i nastave tek u ponedjeljak, jer nisu bili sasvim uvjereni da je saobraćajna nesreća uzrok njenog nestanka.

„Njena rodbina i prijatelji potom su se sinoć samoorganizovali i krenuli od Trojice prema Krscu da je traže i dozivaju, očekujući da će nam se Sneška odnekle javiti ili da ćemo nešto vidjeti na strminama oko puta. Tek kada je pao mrak i naše baterijske lampe nisu više bile dovoljne, obratila sam se mom poznaniku, komandiru Službe zaštite i spašavanja Tivta Zoranu Barbiću koji je odmah digao na noge kompletnu tu jedinicu, pripadnike Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića i kolege iz Slube zaštite Kotora. Svaka čast tim momcima, bili su nevjerovatni , odmah su došli na Trojicu, rasporedili se i sistematskom pretragom terena oko 23.30 sata sinoć u provaliji ispod 10-te kanice, našli Snežanin „golf“ i u najkreće moguće vrijeme, izvukli je i spasili joj život. Bezgranično sam im na tome zahvalna i ti ljudi zausta zalužuju svaku pohvalu.“- ispričala nam je Matijaševićeva. Dodala je da joj je povriješena prijateljica, nakon što je već bila u rukama ljekara, kazala da nije mogla dohvatiti svoj mobilni telefon u smrskanom autu jer joj je desna strana bila maltene nepokretna i da je pukom slučajnošću uspjela da joj se jednom javi na poziv.

Načelnik SZS Tivat Zopran Barbić kazao nam je da su nakon što su prvi put dobili obavještenje o nestaloj Tivćanki sinoć oko 22.40 sati, odmah obavijestili kolege iz Kotora i Krtola i krenula je organizovana potraga za unesrećenom.

„U akciji je učlestvovalo 12 pripadnika SZS Kotor, 10 pripadnika SZS Tivat i sedam pripadnika DVD „Krtoli“ sa pet vatrogasno-spasilačkih vozila. Na osnovu raspoloživih podataka, sistematski smo vršili pretragu terena od Trojice u pravcu Škaljara, Kavča i prema Njegušima. Nešto poslije 23.30 kolege iz Kotora primijetile su odsjaj štop svjetla „golfa“ koji je sletio sa puta, pa smo se odmah, formiravši tzv-živi lanac, spustili niz priovaliju, izvukli povrjeđenu ženu iz slupanog vozila, imobilisali je i koristteći ležalju za takve vrste akcija i konope, izvukli je na put gdje ju je odmah preuzela ekipa hitne pomoći.“- kazao je Barbić dodajuči da su u akciji učestvovali i policajci.

Teško povrijeđena i dehidrirana Tivćanka  za koju se pretpostavlja da je u slupanom automobilu provela najmanje 30 sati, u svjesnom stanju je odmah trasnportovana u Opštu bolnicu Kotor gdje su joj najhitnije sanirane povrede i data krv, nakon čega je prebačena na dalje liječenje u risansku bolnicu gdje je danas i operisana.

Najčitanije