7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vatrogasci imali pune ruke posla

Vatrogasci Tivat

Služba zaštite i spašavanja Opštine Tivat (SZS) tokom prošle godine potpuno je reorganizovana, kadrovski i tehnički ojačana i značajno je unapređena njena efikasnost što se pokazalao kroz nekoliko veoma komplikovanih i rizičnih intervencija koje su lani imali tivatski vatrogasci. Rezime je to Izvještaja o radu SZS za 2016. u koji smo imali uvid, a koji će se naći pred odbornicima na nekoj od narednih sjednica lokalnog parlamenta.

Tokom prošle godine SZS Tivat imala je ukupno 92 aktivnosti, od čega su 42 intervencije na gašenju požara, 7 intervencija prilikom saobraćajnih udesa, 3 akcije pretrage terena i potrage za nestalim licima, 4 tehničke intervencije, 4 intervencije prilikom poplava i jednu intervenciju na prevazilaženju posljedica odrona zemlje i aktiviranja klizišta. Istovremeno, Dobrovoljno vatrogasno  društvo „Krtoli“ iz Radovića koje djeluje u sklopu SZS Tivat, imalo je ukupno 39 aktivnosti od čega su 15 bile intervencije na gašenju požara, 6 priilikom saobraćajnih udesa, te po jedna intervencija u slučaju poplave, odnosno akcija pretrage tereta u potrazi za nestalim licima.

“Po složenost, izdvajaju se intervencije na gašenju nekoliko većih  požara –prvenstveno intervencija na zapaljenom trgovinksom objektu „Aroma“ ljetos u centru grada,  kao i intervencije na gašenju požara na dva plovila u marini Porto Montenegro i njenom okruženju. Ostali požari su ugašeni u početnoj fazi tako da je pričinjena mala materijalna šteta, a iz razloga brzog reagovanja i poštovanja standardne operativne procedure.”- stoji u Izvještaju. Komandir SZS Zoran Barbić konstatovao je das u se lani višestruko isplatila sva finansijska ulaganja u poboljšanje opremljenosti, obučenosti i kadrovskog jačanja SZS jer je ova služba u više navrata, spriječila ozbiljne posljedice po ljude na ugroženim objektima i višemilionsku materijalnu štetu. Posebno je to uočljivo bilo u slučaju požara koji je 6.jula izbio u dijelu strojarnice oko 300 miliona dolara vrijedne, 124 metra duge luksuzne superjahte „Katara“, na vezu u Porto Montenegru.

Vatrogasci Tivat

Za rad SZS, Opština Tivat lani je izdvojila ukupno 390.330 eura od čega je na plate i doprinose otišlo 344.832 eura, a ostatak na materijalne troškove i novu opremu. Za rad DVD „Krtoli“ Opština je izdvijila 12.500 eura.Rad SZS podržali su i razni sponzori pa je tako kompanija „Navar“ donirala dva remonta protivpožarnih vozila vrijedna 5 hiljada, a kompanija „Rofix“ i NLB banka novu opremu vrijednu oko 1.000 eura.

Inače, SZS Tivat trenutno čini 29 pripadnika. Lani je ona potpuno reorganizovana, uvedena je stalna dispečarska služba, nabaljena nova lična zaštitna opreme za sve vatrogasce i značajno pojačan stepen kondicione i stručne obuke svih pripadnika SZS. Pored ostaloga, pripadnici SZS su osim redovne obuke, lani prišli i kusreve engleskog jezika u saradnji sa kompanijom Porto Montenegro sa kojom je 2016. sklopljen i za Opštinu Tivat mnogo povoljniji ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i angažovanju opštinske SZS za intervencije u elitnoj tivatskoj marini i nautičkom naselju. Po osnovu tog ugovora SZS je za opštinksu budžet lani prihodovala 29.717 eura.

Tivatski vatrogasci svakodnevno vježbaju

Lani je preduzet i niz aktivnosti na obilazsku cijelog područja opštine Tivat i pravljenju operativnih karata za djelovanje, obiđene su i kontrolisane sa aspekta protivpožarne sigurnosti sve ovdašnje škole i javne ustanove,  napravljeni su planovi zaštite od požara za vitalne gradske objekte i pojačana saradnja sa svim javnim preduzećima i privatnim kompanijama u cilju poboljšanja zaštite od požara.

Izvor:S. L.

Najčitanije