13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Vatra sa Topliša „sišla“ u polje, ugrozila farmu

Situacija na požarištu kod Topliša koje inače, različitim intenzitetom gori  već oko 20 dana, danas oko podneva se pogoršala. Snažni sjeverozapadni vjetar jetar je raspirio vatru koja se spuštala prema Tivatskom polju.

Tivatski i krtoljski  vatrogasci uložili su maksimum napora da obuzdaju požar koji je u jendom trenutnu bio “prešao” makadamski put kod Topliša i prenio se na rastinje u polju. Vatra je zaprijetila kući familije Ristević i farmi koza porodice Ginjača, ali su ti objekti uspješno odbranjeni. Spriječemo je i širenje požara prema vodoizvorištu i pumpnoj stanici Topliš. Na terenu je bilo šest ekipa Službe zaštite i spašavanja Tivta i Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Krtoli” iz Radovića, a u pomoć im je pritekla i jedna ekipa SZS Kotor. Sa druge strane požarnog fronta prema Grblju i selu Lješevići, kotorski vatrogasci su preduzeli sve mjere da spremno dočekaju vatru.

“U pojedinim trenucima bilo je baš žestoko i naporno. Uspjeli smo da odbranimo objekte  u polju najbliže Toplišu. Razvukli smo preko 300 metara tzv. vatrogasne pruge i sada natapamo teren, ali nije izvjesno da će ti spriječiti da vatra ponovno ne izbije večeras ili sutra. Sve zavisi od vjetra jer je ovdje teren takav a rastinje veoma gusto, da je požar gotovo nemoguće potpuno ugasiti u ovakvim okolnostima.” –kazao je oko 15.30 sati  komandir SZS Tivat Zoran Barbić.

Inače, ovaj požar posljedica je požara koji je još 17.jula izbio u reonu Solila i zbog kojeg je tog dana saobraćaj na  lokalnom putu Tivat-Radovići bio u višečasovnom prekidu. Tivatski i krtoljski vatrogasci kojima su tada pomagale i ekipe sa aerodorma Tivat sa specijalnim aerodromskim protivpožarnim vozilom “Rosenbauer panther”, uspjele su da suzbiju i gotovo potpuno ugase tu vatru, ali se ona narednih dana opet rasplamsala i proširila prema Toplišu jer je u pravo vrijeme, kada je to bilo i dogovoreno da se uradi, izostala intervencija protivpožarnih aviona Direktorata za vanredne situacije koji su tada mogli relativno lako da potpuno ugase ovaj požar.

Gori u Krašićima, ugašen manji požar u velikom Gradskom parku

Samo što su lokalizovali i pod kontrolu stavili požar na Toplišu, vatrogasci su danas poslijepodne u Tuvtu morali opet da intervenišu i na terenu iznad Krašića gdje se takođe rasplamsala vatra i došla na domak prvih kuća. Sve raspoložive snage SZS Tivat i DVD „Krtoli“ iz Radovića upučene su u taj dio opštine i uspjele su da odbrane kuće i požar stave pod kontrolu. Večeras će ekipe dežurati i na Tolipšu i iznad Krašića.

SZS Tivat je u poslijepodnevnim satima ugasila i manji požar koji je izbio u velikom Gradskom parku, u blizini gradske kapele. Intervenisale su dvije ekipe, a požar je ugašen bez da je pričinio veću štetu jer je brzo primijećen, a i sami građani koji su pozvali vatrogasce, su odmah krenuli da gase plamen u parku.

Najčitanije