16 C
Kotor

Slušaj online radio

Vanjskom procesijom proslavljen Sveti Tripun zaštitnik grada i biskupije

Centralna svečanost Vanjska proslava Svetog Tripuna zaštitnika Biskupije i grada Kotora, održana je danas u prisustvu velikog broja građana i vjernika Boke Kotorske.

Ceremonijalom ispred glavnih gradskih vrata, raportom  i predajom zastave,  dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom formirani odred Bokeljske mornarice u pratnji dvije Gradske muzike, kotorske i tivatske uputio se ispred katedrale Svetog Tripuna. Viceadmiralu Bokeljske mornarice Iliji Radoviću predat je raport, izvršena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska Mornarica odigrala tradicionalno kolo Svetog Tripuna.

Sveto Euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić .

“Želim čestitati blagdan Svetog Tripuna zaštinika ove male ali povješću bogate biskupije, koja će vjerujem, u toj povjesti pronaći pravu snagu da bi imala i pravu budućnost. Neka ih u tome Sveti Tripun zagovara kao i sve nas” – kazao je monsinjor Mate Uzinić.

Osim brojnih vjernika misnom slavlju prisustvovali su mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij za Crnu Goru, mons. Zef Gashi, nadbiskup barski, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, Tomo Vukšić, mons. vojni ordinarij BiH, mons. Željko Majić, generalni vikar mostarsko-trebinjske i mrkanjsko-duvanjske biskupije, izaslanik predsjednika Crne Gore, Dražen Miličković, župan dubrovačko neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Kotora dr. Aleksandar Stjepčević, predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica, članovi diplomatskog kora kao i druge javne ličnosti.

Vanjska proslava Svetog Tripuna Kotor 2015.
Vanjska proslava Svetog Tripuna Kotor 2015.

Nakon mise, ulicama Kotora prošla je procesija u kojoj su moći Svetog Tripuna nosili mornari Bokeljske mornarice. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo vjernika, redovnica, redovnika, brojnih hodočasnika iz regiona, građana Kotora i Boke Kotorske koji su došli odati počast Svetom Tripunu zastiniku grada Kotora i Biskupije.

Sveti Tripun koji se slavi 3.februara, proslavljen je 1206 put. Odlukom Kotorske biskupije od 2000. godine Vanjska proslava, procesija ulicama grada slavi se prve nedjelje nakon trećeg februara, jer je to neradni dan.

Tripundanske svečanosti završavaju se u nedelju 15. veljače spuštanjem zastave sveca sa katedrale.

Najčitanije