15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Uzgoj Jakobove kapice u uslovima Bokokotorskog zaliva

Uzgoj Jakobove kapice

Institut za biologiju mora nastavlja sa realizacijom projekta pod nazivom “Eksperimentalni uzgoj Jakobove kapice (Pecten jacobaeus) u uslovima Bokokotorskog zaliva”, koji je finansiran od strane IPA EU fondova, uz podršku Ministarstva nauke Crne Gore.

Tokom juna i jula ove godine obavljeno je postavljanje kolektora na tri istraživana uzgajališta kao i uvoz jedinki Jakobove kapice iz Hvatske.

“Jedinke su određeni period provele u karantinu da bi se ustanovilo da školjke nemaju nikakvih zaraznih bolesti koje bi mogle na bilo koji način ugroziti život drugih morskih organizama podmorja. Nakon karantina, jedinke su izmjerene, markirane i postavljene na tri uzgajališta, na području Orahovca, Ljute i Kamenara. U naredom periodu nastavlja se sa analizom kvaliteta vode na tri lokaliteta koji su predmet istraživanja, analizom fitoplanktonske komponente (dostupnosti hrane) kao i determinaciji obraštajnih organizama i predatorskih vrsta riba. Takođe, redovno se prati rast i razvoj jedinki, mjesečnim uzimanjem morfometrijskih parametara (dužine, visine i širine ljušture). Kao rezultat u kasnom jesenjem periodu očekujemo prvi prihvat mlađi Jakobove kapice i dostizanje prve uzgojne faze ove vrste na području Bokokotorskog zaliva”, kažu u Institutu za biologiju mora Kotor.

Jakobove kapice

Najčitanije