7 C
Kotor

Slušaj online radio

Uzgajivači školjki u Boki Kotorskoj suočeni sa problemom

Sa uzgajališta školjki Boska Šupice
Sa uzgajališta školjki Boska Šupice

Dio uzgajivača školjki u Boki Kotorskoj ovih dana suočeva se sa problemom jer Uprava za inspekcijske poslove najavljuje pečaćenje njihovih uzgajališta, što može izazvati ogromnu materijalnu štetu.

„Prije dva dana došao mi je inspektor zaštite prostora i tražio na uvid ugovor sa JP „Morsko dobro“ o zakupu lokacije za markulturu za ovu godinu, a koji nemam jer to JP još uopšte nije ni raspisalo postupak raspisivanja tendera za zakup tih lokacija na Crnogorskom primorju za 2016.  Kad sam mu kazao da to nemam i da nije do mene što država nije na vrijeme odradila svoj dio posla, kazao mi je da njega to ne zanima, da ja mora imati taj papir i da će se vratiti za dva dana da mi zapečati uzgajalište.“- kazao nam je Boško Šupica iz Herceg Novog koji već osam godina uz sve neophodne papire i dozvole, uključujući i godišnje ugovore o zakupu sa „Morskim dobrom“ drži uzgajalište mušalja i kamenica na lokalitetu Jošica u blizini crkve Svete Nedjelje.

On je danas oko 17 sati očekivao najavljeni dolazak inspektora da mu zapečati objekat od kojeg živi njegova porodica.

Kamenice

   Kamenice

Zašto JPMD još nije sprovelo postupak tendera za dodjelu u zakup lokacija za marikulturu a 2016, nije poznato, kao ni ko će – to preduzeće ili Uprava za inspekcijske poslove – snositi materijalnu štetu koju će uzgajivači školjki i ribe sigurno pretrpjeti u slučaju da im se zbog nedovoljne ažurnosti državne administracije, zapečate uzgajališta i oni time spriječe u obavljanju svakodnevnih poslova na održavanju zasada školjki, odnosno hranjenja ribe u kavezima. Nije odgovoreno ni ko je kriv za ovakav propust i nekoordinaciju rada državnih službi, a čijim se navodnim odličnim rezultatima i sjajnim ambijentom koje su stvorili, u slučaju poljoprivrede i marikulture, stalno hvali bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja i aktuelni potpredsjednik Vlade, dr Petar Ivanović. Iz UIP nisu odgovorili da li su, osim uzgajališta kojima JPMD još nije dalo ugovore za 2016, tako revnosno kontrolisali i brojne druge privremene objekte na obali, posebno komercijalna sezonska privezišta i plutajuće pontone-pristaništa, a za čiji zakup za ovu godinu budvansko JP takođe nije raspisalo tender.

Sa uzgajališta školjki Boska Šupice
Sa uzgajališta školjki Boska Šupice

UDRUŽENJE MALAKOLOGA UZ UZGAJIVAČE

Predsjednik Udruženja ljubitelja i poznavalaca školjki (malakologa) Crne Gore Nikola Malović- iz Herceg Novog podržao je uzgajivače školjaka u Boki istakavši da je neshvatljivo da država takvom nekoordinacijom i neodgovornim obavljanjem svojih poslova, u tešku situaciju dovodi ljude koji se bave jednim od ekološki najprihvatljivijih načina proizvodnje hrane.

Inače, školjke, pogotovo mušlje, su jedna od rijetkih vrsta hrane koju Crna Gora ne uvozi, jer domaća proizvodnja pokriva sve potrebe, čak preostaje i dio količina za izvoz.

„U uzgoju školjki nema upotrebe pesticida, vještačkih đubriva i drugih štetih materija kao u kopnenoj poljoprivredi – priroda i more sve odrađuju sami i čovjek na kraju dobije ukusan, zdrav i prirodan proizvod koji je jedno od obilježja naše kuhinje i turističke ponude. Stoga je još čudnije da se država ovako ponaša prema uzgajivačima i sama im svjesno „vezuje ruke“.“- istakao je Malović.

Izvor:S. L.

Najčitanije