16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Uspješna investiciona godina u Porto Montenegru

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Godinu koja je na izmaku u Porto Montenegru obilježila je gradnja novog objekta vrijednog 35 miliona eura Regent Pool Club Residences, ali i nova vlasnička struktura projekta – PM je postao dio renomirane korporacije ICD koja ima vrlo raznovrstan portfolio, a kojoj je ova kupovina ulazak u njenu najveću investiciju u Evropi. Ovakav poslovni poduhvat podrazumijeva i nove potencijale za razvojnu ekspanziju projekta kako u dijelu marine, tako i za dalji razvoj nautičkog naselja i impresivne međunarodne reputacije.

NOVA IZAZOVNA TRŽIŠTA

Investment Corporation of Dubai (ICD), glavna investiciona korporacija Vlade Dubaija, je vlasnik projekta marine za superjahte i nautičkog naselja Porto Montenegro – ovo je vijest koja je obilježila tekuću poslovnu godinu, ali i pozicionirala ovaj investicioni proizvod kao isključivo visoko-kvalitetan međunarodni projekat sa impozantnim portfoliom.Transakcija je označila prvu investiciju ICD-a u Crnoj Gori i u sektor marina za jahte, a očekuje se da će oboje doživjeti snažan rast tokom narednih godina. Ovakav poslovni poduhvat podrazumijeva i nove potencijale za razvojnu ekspanziju projekta kako u dijelu marine, tako i za dalji razvoj nautičkog naselja.

Do sada je u projekat uloženo 447 miliona €, a u sledećoj fazi razvoja projekta koji uključuje brodogradilište, kazino, nove rezidencijalno-poslovne objekte, biće uloženo dodatnih više od 100 miliona €. Činjenica da Porto Montenego na vez može prihvatiti i najveće jahte na svijetu, dužine čak do 250 metara, tivatsku marinu svrstao je na poziciju svjetskog lidera, a ovogodišnja strategija pozicioniranja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima odlična je prilika za predstavljanje novog projekta: rezidencijalno-hotelskog objekta Regent Hotel Residences koji će biti otvoren na ljeto sljedeće godine, a čija je investicija 37 miliona eura, istakao je izvršni direktor Porto Montenegra Oliver Corlette.

Julija Ward, direktorka hotela Regent Porto Montenegro ističe da je hotel tokom ove godine bilježoi porast broja gostiju kako sa regionalnog, tako i internacionalnog tržišta:  Naši gosti su najčešće bili iz Velike Britanije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. U protekloj godini Regent Porto Montenegro se na internacionalnom nivou visoko pozicionirao i osvojio šest značajnih priznanja. Ono što je okarakterisalo godinu na poseban način jesu najrazličitiji događaji počev od onih koji su pratili tradicionalnu, pučku notu, do internacionalnih.

Nakon prvog promotivnog čarter leta aviokompanije flydubai kojim je u Crnu Goru doputovalo više od 150 uticajnih biznismena i medija iz UAE, Kuvajta i Bahreina, investitor Romi Havat, australijanac sa crnogorskim državljanstvom, napravio je još jedan korak sa ciljem da Crnu Goru pozicionira na svjetskoj mapi turističkih i investicionih destinacija. Njegovi biznisi koji čine Riana Group Montenegro komplementarni su lokalno, ali je odlučio da Discover Montenegro kancelariju, nakon Porto Montenegra, otvori i u Dubaiju, gdje se nalazi centrala holdinga ovog investitora.

Porto Montenegro marina
Porto Montenegro marina

Otvorili smo kancelariju i angažovali tim profesionalaca koji je u Dubaiju i Discover Montenegro koji će Crnu Goru adekvatno predstaviti zemljama iz regiona Persijskog zaliva. Nastavljamo već uspješnu saradnju sa ICD-jem, Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i ambasadom u Emiratima, očekujemo i veći broj investitora i turista u 2017. U Crnu Goru iz Australije stiže i Ted Kabut, moj parner u biznisima, sa ciljem da zajedno razvijamo projekte u balkanskim zemljama u avijaciji, helikopterskim čarterima i turama razgledanja, čartere naše jahte Riana, restorana Byblos kao i druge razvojne projekte rekao je Romi Havat.

Bazenski kompleks u Porto Montenegru
Bazenski kompleks u Porto Montenegru

Aviokompanija FlyDubai planira uvođenje komercijalnih letova direktno do Crne Gore od početka aprila 2017, što je itekako bitan faktor za pozicioniranje Crne Gore kao atraktivne mediteranske destinacije, a kao odličan “vazdušni most” u ovoj godini Crna Gora je definisala i kroz avio linije Mančester Tivat i London Tivat, gdje je vodeća avio kompanija  u Velikoj Britaniji EasyJet samo tokom ljeta prevela preko 15.000 putnika do i iz Tivta.

VODEĆA MARINA NA MEDITERANU

Superjaht marina Porto Montenegro predvodi listu deset novih ekskluzivnih svjetskih marina koju je sačinio uticajni međunarodni portal Yachting Pages –  činjenica da nakon okončane izgradnje druge faze marine, Porto Montenegro na vez može prihvatiti i najveće jahte na svijetu, dužine čak do 250 metara, pokazuje konkurentnost Crne Gore etabliranim mediteranskim šik marinama poput italijanskog Porto Cerva ili španskog Puerto Banusa.

Sa kompletnom infrastrukturom i kapacitetima od 450 vezova, marina Porto Montenegro je postala način života članova evropske jahting zajednice – prosječna popunjenost marine u ljetnjoj nautičkoj sezoni je 380 vezova na dnevnom nivou, ne uključujući superjahte koje su u marini na zakupljenom vezu, čak i do 30 godina. Broj jahti u marini ove godine, u jeku nautičke sezone od juna do septembra je iznosio 1913, a u prošloj 2015. kalendarskoj godini u istom periodu broj je iznosio 1819 jahti. Najduža jahta ove godine u marini je bila Katana, dužine 124,4 metra.

Drugo izdanje manifestacije Myba Pop-Up Superyacht Show ovog septembra okupilo je 60% više agenata i brokera nego prošle godine, i još jednom pokazalo da je Myba organizovana u Porto Montenegru nesumnjivo bila „svjetska nautička pozornica i jahting komunikaciona platforma“, kao i mjesto susreta najvećih jahting industrijalaca i brokera na Jadranu ove godine. Naredno, treće izdanje ove manifestacije zakazano je za 8. septembar, i trajaće do 10.-og septembra 2017. godine.

Porto Montenegro - marina
Porto Montenegro – marina

Sa preko 60 organizovanih događaja u kalendaru nautičkih, lifestyle i umjetničkih događaja u Porto Montenegru i u inostranstvu, među kojima je i Brazilska zabava za vlasnike stanova, Zimski koktel u Londonu sa Sunseeker poslovnim partnerima, sajamski nastupi na svim internaticonalnim jahting skupovima (Dizeldorf, London, Dubai, Monako, Abu Dabi, Sautempton), Porto Montenegro je imao vrlo uspješnu intenzivnu poslovnu godinu.

 

Najčitanije