Uspješna akcija “Očistimo Herceg Novi za jedan dan”

Veliki broj građana svih generacija okupio se danas na četiri lokacije i uspješno realizovao akciju “Očistimo Herceg Novi za jedan dan” . Oko 500 građana sakupilo je skoro tonu otpada čisteći Blatnu plažu u Igalu, Bijelu, Baošiće i pješačku stazu na Kamenom.

U Igalu je sakupljeno 360 kilograma otpada, a brojni dobrovoljci imali su i pomoć mehanizacije firme “Krušo”.

Na Kamenom je prikupljeno 380 kilograma čvrstog i zelenog otpada. Radnici Komunalno-stambenog preduzeća pokosili su putni pojas i postavili novu bankinu na stari most, a članovi planinarskog kluba Subra su ofarbali rampe.

U Bijeloj je čišćena okolina Osnovne škole “Orjenski bataljon” i plaža ispod škole, dio oko bazena i Bjelska vala. U Baošićima su volonteri čistili okolinu Norveškog naselja. Na ovim lokacija prikupljeno je preko 200 kilograma otpada.

Kese se napunjene uglavnom sa plastičnom ambalažom, limenkama, kesama i drugim sitnim otpadom, a na Kamenom su uklonjene i automobilske gume i veće količine šuta.

Učestvovali su đaci osnovnih škola “Milan Vuković” i “Dašo Pavičić”,  učenici Srednje mješovite škole “ Ivan Goran Kovačić” , članovi Odreda izviđača Orjen, djeca i zaposleni iz Dnevnog centra, nevladine organizacije “Ruke” i “Koraci”, planinarski klub Subra, radnici preduzeća Čistoća i Komunalno-stambeno, zaposleni u lokalnoj upravi i Turističkoj organizaciji, Agenciji za izgradnju i razvoj grada, Agenciji za razvoj i očuvanje Orjena, kao i mjesne zajednice Kameno, Bijela i Baošići. Uključilo se i preduzeće “Blu lajn” koje je obezbijedilo prevoz za dio učesnika, kao i firma “Krušo”.

Nevladina organizacija “Ruke” u Igalu je organizovala edukativno predavanje za djecu i pravljenje  skulpture  od sakupljenog otpada. Kroz zanimljivu priču i primjere, djeci su objasnili važnost reciklaže, kako otpad utiče na živi svijet mora i kopna i koliko je za prirodu bitan doprinos svakog pojedinca.

Potom su zajedno napravili skulpturu koja prikazuje planetu Zemlju i nosi poruku – djelujmo zajedno da očuvamo svoje mjesto za život. Nju su djeca poklonila Reciklažnom centru u Meljinama.

„Očistimo Herceg Novi za jedan dan“ je dio velike zajedničke akcije „Očistimo Crnu Goru za jedan dan“ i međunarodne akcije „Let’s do World“. Nosilac „Let’s do it“pokreta i inicijative u Crnoj Gori je Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid iz Podgorice, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.