9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro Studija zaštite Regionalnog parka Orjen

Sa pressa - Orjen 2016.
Sa pressa – Orjen 2016.

Studija zaštite Regionalnog parka Orjen uskoro će biti završena i služiti kao osnovni dokument za funkcionisanje Agencije za razvoj i zaštite Orjena, koji će dosadašnje granice dovesti u realnije i održivije okvire i ujedno odrediti zone zaštite, najavio je rukovodilac Agencije Željko Starčević, na današnjoj press konferenciji.

Kako je rekao, ovaj dokument do sada nije postojao, iako je veoma značajan. Studiju zaštite realizuje stručni tim Agencije za zaštitu životne sredine iz Podgorice, na čelu sa vođom tima,  Biljanom Telebak.

“Aktivnosti na terenu se izvode od kraja zime i planirano je da se završe do kraja septembra. Zatim slijedi prikupljanje i obrada materijala, te izrada same Studije zaštite, ključnog dokumenta koji će nam ukazati na najznačajnije lokacije, biljne i životinjske vrste, te predložiti mjere zaštite, odnosno granice područja. Nadamo se da ćemo taj dokument imati gotov krajem ove jeseni, što je preduslov za određenje upravljača zaštićenim prirodnim dobrom i izradu Plana upravljanja”, objasnio je Starčević.

Ovo je samo jedna od važnih stvari koje su učinjene tokom protekle godine, od kada Agencijom rukovodi Starčević.

“Cilj Agencije je da u ime Opštine bude kvalitetan upravljač Regionalnog parka, te da ovaj „zaboravljeni“ dio svoga područja adekvatno zaštiti, ali i uključi u savremene turističke tokove. Planina Orjen čini trećinu površine naše Opštine i pruža nam brojne mogućnosti. Radom u protekloj godini vjerujem da je Agencija kao dio aktuelne lokalne uprave potvrdila da prezentovanje i promovisanje potencijala Orjena jesu i biće i u budućnosti naša stalna briga”, rekao je Starčević.

Tajno Brdo
Tajno Brdo

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena prvi pu od osnivanja 2007. godine pojavila se kao učesnik u projektima. U partnerstvu sa Turističkom organizacijom i Mjesnom zajednicom Kameno-Žlijebi, a uz donaciju UNDP-a, realizuje se projekat „Udahnimo život zaleđu – selo Kameno“. Na više atraktivnih vidikovaca uz stari put postavljene su klupe i vertikalna signalizacija, postavljeni su smjerokazi, a u završnoj fazi je uređenje staze i Kotobiljskog izvora.

“Ovaj projekat primjer je onoga što želimo u novskom zaleđu – oživljavanje sela i nove zone za odmor na otvorenom. Orjen je raj za to”, istakao je Starčević.

Poged sa Orjenskog sedla ka moru
Poged sa Orjenskog sedla ka moru

Još jedna potvrda vrijednosti Orjena i mogućnosti koje ta planina pruža je projekat Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore „Posmatranje ptica i eko-turizam na južnom Jadranu“ (BETSA). Starčević je kazao da su do sada realizovane brojne aktivnosti za čiji rezultat treba očekivati bolju posjetu Orjenu. Uređuju se staze, odmorišta, postavljaju info table, a od 15-og ovog mjeseca startuje bilbord kampanja u Herceg Novom, koja će da ukazuje na Orjen, kako samim Novljanima, tako i njihovim gostima. Kampanja će trajati dva mjeseca. CZIP-a je čak ponudio da kao doprinos naporima Agencije za razvoj i zaštitu Orjena objavi naučni rad o pticama Orjena, priča Starčević.

Agencije za izgradnju i razvoj Herceg-Novog je na inicijativu Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, aplicirala sa projektnim predlogom „Adventure canyoning“ u okviru nedavno zatvorenog triateralnog poziva prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora.

Projektnim predlogom planirana je izgradnja avantura i dječijeg eko parka na lokaciji na Vrbanju (oko “Šteficine kuće”) na oko 43.000 kvadratnih metara. Cilj projekta „Adventure canyoning“ je jačanje i diverzifikacija turističke ponude jadranskog zaleđa kroz prekogranični pristup, unaprijeđenje menadžmenata i održivo korišćenje prirodne i kulturne baštine. Cijelo jadransko zaleđe se kroz projekat promoviše kao izuzetna outdoor turistička destinacija.

Otvorena nova planinarska staza na Orjenu
Otvorena nova planinarska staza na Orjenu

Budžet projekta za svih šest partnera je 2 miliona eura, u okviru toga, za Herceg-Novi je 314 hiljada eura.

“Preliminarni rezultati će se znati polovinom oktobra. Ako projekat prođe u drugi krug, biće potrebno pripremiti svu tehničku dokumentaciju do momenta potpisivanja ugovora sa Evropskom komisijom, što bi bilo otprilike početkom 2017. godine, poslije čega bi se pristupilo implementaciji na terenu”, informisao je Starčević.

Po početnim planovima, u zoni oko takozvane “Šteficine kuće”, na gornjem rubu Vrbanja, dobićemo raznolike sadržaje. Sama kuća bi trebalo da bude rekonstruisana, te bi dobila ulogu Centra za posjetioce, a u neposrednom okruženju bi dobili dječji i adrenalinski park, zonu za uslužne djelatnosti i izletnički park.

“Na taj način bismo oformili jedno atraktivno jezgro za posjetu, što je jedan od preduslova dobrog funkcionisanja ovog, baš kao isvih ostalih regionalnih, odnosno nacionalnih parkova”, rekao je Starčević.

Agencija se tokom prošle godine prvi put prihvatila koordinacije i suorganizacije dešavanja u zaleđu Novog. Nevladine organizacije i udruženja koja se bave organizacijom aktivnosti na Orjenu okupljeni su i formiran je raznovrsan zimski program, a potom i brojne aktivnosti tokom ljeta. Starčević je istakao Sajam domaće trpeze, prvenstvo u gradnji suvomeđe, bućanje na Orjenskom sedlu.

Orjenski đir - foto Orjen outdoor
Orjenski đir – foto Orjen outdoor

“Svi programi imali su dobru posjećenost i vladalo je interesovanje među Novljanima, što mi je posebno drago. Zadovoljstvo je što je Agencija mogla da doprinese promociji ovih aktivnosti i učestvuje u njima. Sve je realizovano uz minimalne troškove, kroz saradnju sa postojećim organizacijama i sa resursima koje imamo. Plan nam je da u tom slislu nastavimo i napredujemo”, rekao je Starčević.

Da su radom Agencije bili zadovoljni i mještani potvrdio je predsjednik Mjesne zajednice Kameno- Žlijebi Goran Stanovčić. On je kazao da je važno da prvo Novljani, a onda i ostali uvide mogućnosti razvoja gastro, eko i ruralnog turizma u područjima našeg zaleđa, te da su aktivnosti Agencije korak u pravom smjeru.

Starčević je podjetio i da je Agencija prvi put dobila zvanični logo, osnovno sredstvo vizuelne prepoznatljivosti, otvorila fejsbuk stranicu i sajt zbog potrebe bolje komunikacije sa javnošću.

“Godina koja je u toku je dobar pokazatelj da je rad Agencije prepoznat kao kvalitetan, kako unutar same lokalne uprave, tako i u široj javnosti. S toga planiramo uspješne manifestacije i događaje priređivati i dalje, šireći broj i kvalitet učesnika, ali i raditi dalje na inoviranju, jer je do sada prikazana raznovrsnost temelj njihove atraktivnosti”, rekao je Starčević.

Već sjutra i prekosjutra učestvuje u radionici projekta “BETSA”, za kraj mjesca planirana je prezentacija u okviru ciklusa “Otkrij bokeljsko zaleđe”, a u oktobru i takmičenje u planinarskom trčanju “Orjenski đir”.

Najčitanije