12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro preduzeće Park prirode „Orjen”

Orjen

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena ubrzano radi na stvaranju uslova za svoju što skoriju transformaciju u d.o.o Park prirode „Orjen”, što će biti presudan korak ka efikasnoj zaštiti i valjanoj valorizaciji našeg planinskog zaleđa.

Po riječima eksperata iz Agencije za zaštitu životne sredine, koji su nedavno bili u radnoj posjeti, Studija zaštite je u završnoj fazi i biće dostavljena do polovine septembra.

To je osnovni dokument po kome će se na dalje sprovoditi sve aktivnosti na zaštiti Orjena. Naime, tek kada buduće d.o.o bude ozvaničeno kao upravljač zaštićenog područja, otvoriće se niz novih mogućnosti, koje do sada nisu mogle biti iskorišćene, budući da Agencija te aktivnosti nije mogla realizovati zbog organizacione forme.

Orjen

Naravno, ove pravne formulacije i nisu toliko bitne običnom čovjeku, koliko je tu bitan opipljivi rezultat ishodovan ulaganjem u održivi razvoj ovog područja.

Već samim činom formiranja Parka prirode, podiće se atraktivnost cjelokupnog hercegnovskog zaleđa, a ciljanim djelovanjem radićemo na povećanju posjete Orjenu. Kao i do sada, ostajemo aktivni na promociji Orjena kroz organizaciju, koorganizaciju, odnosno potpomaganje različitih događaja. Nastavljamo saradnju sa sportskim klubovima, nevladinim organizacijama i udruženjima građanja, uz nastojanje da se takođe još tješnje povežemo sa ljudima koji svoju egzistenciju ostvaruju u podorjenskim selima. Smatramo veoma važnim da lokalnom stanovništvu predočimo sve pozitivne učinke formiranja parka, kako bismo nadalje mogli djelovati zajedničkim snagama, a na obostranu korist i korist Orjena kao cjeline, kažu nadležni iz Agencije.

Razvoj seoskih gazdinstava, uz proizvodnju brendirane hrane sa geografskim porijeklom, ali i paralelnim razvojem njihove specifične turističke ponude i smještaja, vidimo kao zajednički cilj. Takođe, planiramo uspostavljanje saradnje sa hercegnovskim školama, sa namjerom da pomognemo organizaciju edukativnih izleta za upoznavanje sa prirodnim karakteristikama Orjena.

Orjen

Realizacijom prekograničnog projekta adrenalinskog parka na Vrbanju, dobijamo izuzetno vrijednu turističku infrastrukturu koja će pozitivno uticati na povećanje i diverzifikaciju posjete, a veliku šansu vidimo i u saradnji sa Parkom prirode „Piva“, započetoj prošle nedelje radnim sastankom u Plužinama, gdje su prepoznate potencijali za zajedničku ponudu ova dva parka. Valja istaći i potrebu za sistemski radom na poboljšanju pristupnih puteva Orjenu, u kom pogledu izražavamo zadovoljstvo ostvarenom saradnjom sa Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novog, gdje se, kao rezultat, upravo ovih dana izvode radovi na asfaltiranju kritičnih poteza na dionici Kruševice-Vrbanj. Kako dio putne mreže na Orjenu dijelimo sa Opštinom Kotor, planiramo u narednom periodu zajedničke aktivnosti na ostvarivanju pune funkcionalnosti ova dva puta.

Shodno Zakonu o zaštiti prirode, Studiji zaštite i Odluci o određivanju Upravljača zaštićenog područja, u budućem radu prvenstveno ćemo se usmjeriti ka zaštiti masiva Orjena, ali i ruralnom razvoju i svim drugim djelatnostima koje razvijaju i turistički valorizuju zaštićeno područje, a kompatibilne su sa stalnim imperativom zaštite njegove prirode, poručuju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije