20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro kamere za očitavanje registracija

GP

Šest kopnenih graničnih prelaza, dva vodena i jedan morski uskoro će biti oprmeljeni najjmodernijem sistemom za video nadzor koji će doprinijeti bržem i kvalitetnijem radu granične policije, kao i kontrolu rada službenika i sprečavanje eventualnih zloupotreba, pišu Dnevne novine.

Neophodno je da svi granični prelazi budu pokriveni video nadzorom Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno je raspisalo tender vrijedan 2.250.000 eura za nabavku opreme za realizaciju video nadzora na graničnim prelazima i kamera za automatsko očitavanje registarskih tablica.

Kako su Dnevnim novinama saopštili iz tog ministarstva, tokom protekle dvije godine država Crna Gora je bila dio tvining projekta “Podrška za usvajanje Šengen akcionog plana”, a partneri u ovom projektu bile su zemlje članice šengena Slovenija i Austrija.

“Uz ogromno angažovanje, kao i kroz brojne sastanke i misije, izvršena je sveobuhvatna analiza trenutnog stanja graničnih prelaza i na osnovu toga definisane su mjere i aktivnosti koje je neophodno izvršiti, kao i vremenski okviri i dinamika realizacije mjera u cilju poboljšanja stanja i zadovoljenja neophodnih uslova predviđenih Šengenskim katalogom, koji je i bio vodilja kroz čitav proces izrade dokumenta Šengenski akcioni plan”, kazali iz MUP-a.

Granični prelaz Kobila (CG – HR) foto Boka News

Kao bitna stavka koju je neophodno kvalitetno i uspješno realizovati predviđena je izrada sistema video nadzora na svim graničnim prelazima.

S tim u vezi izrađen je projekat koji je obuhvatio sve granične prelaze i definisana su sredstva i oprema neophodna za kvalitetno i savremeno rješenje, koje će u budućnosti zadovoljiti sve potrebe koje definiše Šengen.

“Naime, neophodno je da svi granični prelazi budu pokriveni video nadzorom, operabilnost video nadzora mora biti 24/7, snimljeni video materijal mora biti adekvatno zaštićen, te kompletan prostor definisanog graničnog prelaza pokriven. Projektovani sistem video nadzora predstavlja cjelokupno rješenje koje uključuje sistem kamera za nadzor, serversku infrastukturu, storage sistem za pohranjivanje video sadržaja, aplikativno rješenje za administraciju i kontrolu, kao i kamere za sistem automatskog prepoznavanja registarskih oznaka”.

Kako pojašanjavaju iz MUP-a vrijednost opreme je procijenjena na 2.250 000 eura.

“Sistem automatskog očitavanja registarskih oznaka umnogome olakšava granične provjere i ubrzava sam proces granične kontrole, ali i podiže nivo kvaliteta samih provjera, gdje je kroz posebno integrisan aplikativni modul u postojećem aplikativnom rješenju službenicima omogućeno da koriste instalirane kamere”, ističu iz MUP-a.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije