10 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro dugo najavljivana spomen obilježja – Leopoldu Mandiću i Tvrtku I Kotromaniću

Herceg - Novi
Herceg – Novi

U toku su pripreme za postavljanje spomen ploče na rodnoj kući sveca Leopolda  Bogdana Mandića na Škveru  i  natpisa na  postamentu spomenika osnivaču grada kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Kako nas je informisao sekretar  za društvene djelatnosti Vladimir Dželetović,  za predlog odluke o postavljanju spomen ploče koju treba da usvoji Skupština opštine i postavljanje obilježja neophodna je saglasnost  stanara kuće na Škveru. Danas se očekuje i formalni dogovor sa predsjednikom skupštine stanara  Ljubom Živanićem.

Na  kamenoj ploči  će pisati „U ovoj kući rodio se svetac Leopold Bogdan Mandić 1866-1942“.

Leopold Bogdan Mandić
Leopold Bogdan Mandić

I Spomenik osnivaču grada Tvrtku I Kotromaniću na Škveru, uskoro će dobiti obilježje. Na postamentu visine 60 cm biće ugravirano ime osnivača grada: „Kralj Stefan Tvrtko I Kotromanić, osnivač grada Herceg Novog“. Za to je dobijena saglasnost  autora spomenika, vajara  Dragana Dimitrijevića. O cijeni i datumu radova više će se znati nakon izbora kvalifikovane kamenorezačke radionice.

Kralj Tvrtko I Kotromanić spomenik HN
Kralj Tvrtko I Kotromanić spomenik HN

Spomenik osnivaču grada postavljen je prije dvije godine. Visok je 5,6 metara i težak 1,2 tone. Izliven je u Zagrebu u livnici ”Ujević”.

Najčitanije