10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Usaglašeni dokumenti o Prevlaci prije odlaska pred Međunarodni sud pravde

Prevlaka - Ulaz u Boku
Prevlaka – Ulaz u Boku

Politički direktor u crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVP) Vladimir Radulović izjavio je u srijedu da su Crna Gora i Hrvatska već usuglasile dokumente o statusu Prevlake, te da su pregovori uoči odlaska pred Međunarodni sud pravde (ICJ) u završnoj fazi.

“Crna Gora i Hrvatska su usuglasile dokumente koji se tiču statusa Prevlake i njihovi pregovori su u završnoj fazi, prije nego što se nađu pred Međunarodnim sudom pravde”, kazao je Radulović Televiziji Crne Gore.

Po njegovim riječima svi ti dokumenti će najprije ići na verifikaciju u nacionalne parlamente dviju država gdje bi trebali dobiti “zeleno svjetlo” za daljnju proceduru pred Međunarodnim sudom pravde.

Prevlaka
Prevlaka

Iz hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova u srijedu su saopštili da je Hrvatska strana Crnoj Gori uputila neslužbeni, ekspertni prijedlog posebnog sporazuma kojim bi se dvije države zajednički obratile Međunarodnom sudu i zatražile da Sud utvrdi granicu na kopnu i na moru između dviju država.

“Do sada još nismo dobili odgovor crnogorske strane i očekujemo nastavak razgovora na tu temu”, kažu u MVEP-u.

Evropski parlamentarci su u utorak u Strasbourgu pohvalili napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima za prijem u EU, ali su i sugerirali da ona mora što prije riješiti pitanje svojih granica, osobito one sa Hrvatskom. U crnogorskoj oporbi strahuju da bi zbog toga Hrvatska mogla blokirati pregovore Crne Gore s EU-om.

Najčitanije