Urušio se još jedan dio kotorskih bedema

Sjeverni zid popušta pred nebrigom države

Osteceni-kontrafor na kotorskim bedemima
Osteceni-kontrafor na kotorskim bedemima – foto čitalac

Jedan od dva masivna kontrafora na sjevernom zidu gradskih bedema Kotoran na potezu od sjevernih gradskih brata prema bastionu Bembo, popustio je jutros i krenuo da se urušava.

Visoka kamena građevina trouglastog oblika a koja se sa vanjske strane „naslanja“ na bedeme i podupire ih, potpuno se odvojila od zida i nagnula prema rijeci Škurdi u čijem se koritu i nalazi temelj kontrafora.

O svemu je obaviještena Uprava za zaštitu kulturnih dobara od koje se očekuje da preduzem najhitnije mjere da ser kontrafor potpuno ne uruši, kao i da se urgentno sanira ovaj dio drevnih bedema kotorskog Starog grada.

Na istom dijelu bedema, samo sa njihove unutrašnje strane, prije mjesec ipo dana došlo je do urušavanja dijela ogradnog zida u dužini od desetak metara.

Inače, iako su jedno od njegovih najprepoznatljivijih i najvrijednijih arhitektonskih obilježja grada pod zaštitom UNESCO-a, kotorski bedemi su prilično zapušteni. Država je prema tom istorijskom spomeniku kulture do sada pokazala veliku nebrigu, dozvoljavajući čak da se bedemi namjerno probijaju radi izvođenja radova u pojedinim ugostiteljskim objektima u Starom gradu, kao što je to bio slučaj prije par godina sa dijelom zapadnog bedema kod Citadele na gradskoj rivi.

1 komentar

  1. Žalosno je gledat kako Kotor propada. Vapaj starih kotorana niko ne čuje kao ni vapaj zidina koje se neumorno uruššavaju a niko od odgovornih da povede računa. Ljeti kad rijeka presuši vide se podlokani bedemi i ne treba puno mudrosti da je to pravo vrijeme sa spašavanje bedema. Kako se ide na SanDjovani lijeva strana bedema je zatvorena drvenim daskama. Zar će mo tako još malo sve zatvorit i nećemo ništa činjet jer najbolje je sjedat u fotelju pa trčat prije radnog vremena doma da se malo odmore. A za Kotor ne treba niko da brine. Žal za Kotorom

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.