Uručena nova američka donacija Mornarici VCG

Dobili aluminijumski radni brod od 200 hiljada dolara

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara uručila je danas na prigodnoj svečanosti u Tivtu,  ministru odbrane Predragu Boškoviću protokol o donaciji čime je Mornarica VCG preuzela novosagrađeni aluminijumski višenamjenski radni čamac tipa „Great White 27“ koji proizvodi američka kompanija „Tuff Boat“ iz Prestona u državi Vašington.

Riječ je o tzv. heavy duty radnom čamcu dužine skoro 9 metara, pogonjenom sa dva vanbrodska motora Honda snage po 150 konja sa kojima postiže maksimalnu brzinu od 30 čvorova. Čamac ima kabinu i sohu za manipulaciju sa teretom – ronilačkom, hidrografskom ili opremom za detekciju neeksplodiranih ubojnih sredstava na dnu mora, a može ukrcati do šest ronilaca sa opremom. Namijenjen je prevenstveno protivminskom timu Pomorskog odreda Mornarice VCG koji će ga, opremljenog prenosnim sonarom visoke rezolucije i detektorom magnetnih anomalija, koristiti za ronilačke i opreacije otkrivanja i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava iz akvatorijuma Crne Gore. Novi brod koji je dobio ime „Enterprise“ (Poduhvat) vrijedan je oko 200 hiljada dolara,  koristiće ga i Sektor za hudrografiju Hidrometeorološkog i seizmološkog zavoda Crne Gore za  hidrografske premjere i istraživanja akvatorijuma na moru i Skadarskom jezeru. Inače, za dobijanje ove donacije posebno je zaslužan oficir MCVCG, kapetan korvete Branislav Gloginja koji je ujedno i glavni hidrograf u SHO HMZCG. Gloginja je već završio stručno usavršavanje u Hidrografskoj službi Ratne mornarice SAD (NAVOCEANO) u „John C. Stennis“ Svemirskom centru u gradu Galfport, a trenutno je tamo na godinu dana dugim postdiplomskim studijama hidrografije na Univerzitetu Southern Mississippi, što takođe finansira američka Vlada.

Zahvaljujuči se „američkom narodu na kontinuiranoj pomoći koju Crna Gora ima u svim segmentima društva i mnogo ranije nego što je obnovila svoju nezavisnost“, ministar odbrane Predrag Bošković je naveo da su SAD u protelih par godina pomogle razvoj sposobnosti protivminskih jedinica MVCG sa opremom vrijednom skoro pola miliona eura.

„I ovo novo plovilo značajno će pomoći u tome. Mornarica je nešto na što smo zaista ponosni, nešto što ima tradiciju i veliku važnost kada je sistem odbrane u Crnoj Gori. Kroz buduće akcije koje će se ticati modernizacije tehnike koju posjedujemo i drugačiju organizaciju i formaciju, doprinijećemo da MVCG bude efikasnija, sposobnija i da bude na nivou onoga što su crnogorske potrebe i ekonomske mogućnosti, a istovremeno i sposobna za izvršavanje najzahtjevnijih zadataka“- istakao je Bošković na svečanosti u Tivtu kojoj su prisustvovali i načelnik Generalštaba VCG, general-pukovnik Ljubiša Jokić i zamjenik komandanta MVCG, kapetan fregate Vesko Tomanović.

Novo plovilo MVCG sa uručenja donacije

„Zahvaljujem se Vladi, VCG i građanima Crne Gore na njihovoj kontinuiranoj posvećenosti NATO i EU integracijama. Posebnu priznanje izražavam Mornarici VCG za njihovu službu i veoma uspješno učestvovanje u međunarodnoj antipiratskoj misiji ATALANTA u Indijskom okeanu, a koju vodi EU“- kazala je ambasadorka SAD Margaret En Uehara istakavši da i ova donacija ukazuje na posvećenost Vlade SAD da podrži euroatlantske integracije Crne Gore i strateško partnerstvo dviju država u domenu odbrane.

Podsjećajući na nedavni boravak u Crboj Goiri američkog razarača „Porter“ koji je sastavni dio antibalističkog raketnog štita SAD, i amerilku podršku u uspostavljanju Mornaričkog operativnog centra u Baru,  Uehara je kazala da imaju „izuzetno snažnu i uspješnu saradnju“ sa MVCG i da će Vlada SAD nastaviti sa brojnim programima donacija i podrške u nabavci i modernizaciji naoružanja i opreme, školovanja crnogorskih kadrova i drugih programa vojne saradnje dviju zemalja.

„Vlada SAD veoma cijeni ulogu Crne Gore kao faktora stabilnosti na regionalnom ali i međunarodnom nivou, kao i vašu kontinuiranu podršku i učešće misiji NATO „Resolute Support“ u Avganistanu. Nastavićemo da aktivno podržavamo Crnu Goru u jačanju vaše demokratije, razviju tržišne ekonomije i jačanju vaših veza sa  euroatlantskom zajednicom“-zaključila je američka ambasadorka.

4 Komentari

 1. Davno bijaše godina tamo 70desetih Tivatski MUP ili kako se zvao dobio je gliser Jonson sa jednim ili dva motora. E vidi sad nekakvi drug milicajac ga je NAJAGAO na Tunju a to ti je ono đe je direktor Stradiota šćio betonirat. Ali bogu fala ti rusi nemaju centa pa od te rabote nema ništa na našu sreću. Slušaj vamo (stara pertizanska zapovjed) poslije takvog tretmana NI AMERI GA NIJESU MODLI POPRAVIT bojim se i za ovo čudo tehnike. Jedina podmornica koja je nasukana sem NJEMAČKIH U i to ratu je naša 831 ili 832 (neću dušu griješiti) koju je nasukao general to jest busući admiral Bulatović i NAŠEG NEMATIČNOG Jadrana ispod Bigove i to na vez a sa svom posadom budućih kadeta i asistenata Pomorskog fakulteta iz Kotora .Samo toliko ….A kako vade airtraktore i barkace to je čudo od jedno naprave dva..neki Mijajlović đe ga nađoše…

  • To na Tunju je bilo kad je jedan krtoljski ribar sa drvenom barkom na vesla ribao a sa druge stranje tunje bili drugovi milicajci sa Jonsonom i nesto su ga opominjali i vikali a on im se isplazio i narugao pa krenuo bjezati na vesla a oni onako iznervirani i napaljeni punijem gasom preko Tunje da ga stignu i tu se slavna plovidba Jonsona prva i poslednja zavrsila .
   A ovo za Tunju i SV Marko bojim se da Rusi ne preprodaju kojem nasem ili arapskom tajkunu pa onda ide betonaza od Senjala do kraja.
   A Mijajlovici su iz Kamenara sad neznam ovi ronioc iz Bijele jeli od njih ili furesti.
   A sto se tice nematicnog Jadrana, a svim ovim skupim Jahtama maticna luka je Tivat Porto Montenegro pa nijedna po toj osnovi ne pripada Tivtu i Crnoj Gori.

 2. @XXVZ Gospodine evo primjera saradnje ali sa dva kraja šalim se svaka kritika vlastima trebalabi biti dragocjena, nije ovaj Mijajlović iz Kamenara nego iz Nišića nažalost polomio je sve što je podruku ufatio počev od kanalizacije u zalivu (cijevi su plutale do Bridizija)Przna do aeroplana i specijalne skupe barkace donacija od ministra vijnog iz Srbije koji je zbog toga odio na sud 5-6 godina. I Tunja sa senjalom i portovi su NAŠI vjeruj mi samo za sad su to neki šeici od nafte ali za koju godinu vidjet ćemo.(Evo Piter Manki nije više tu). Daj bože da ovo nije istina…A teke vazdušna luka (sa svijem aerodromom) vjeruj mi…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.