15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Uručen Oktoih Srednjoj pomorskoj školi Kotor

Državna nagrada Oktoih za prošlu godinu, najviše priznanje u oblasti obrazovanja, dodijeljena je danas profesorici istorije u budvanskoj „Drugoj osnovnoj školi“, Dragani Mitrović, Javnoj predškolskoj ustanovi „Dragan Kovačević“ iz Nikšića i Srednjoj pomorskoj školi Kotor.

Dodjela nagrade Oktoih
Dodjela nagrade Oktoih – foto gov.me

Odluku je donio žiri čiji je predsjednik bila Zoja Bojanić Lalović, a članovi Marko Camaj, Veselin Pićurić, Ljiljana Krivokapić i Mijajlo Đurić.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, rekao je da nije lako biti nastavnik u izazovima globalizacije na svim nivoima, vremenu ekonomske krize, promijenjenih vrijednosti, ubrzanog napretka informacione tehnologije.

„Zato izuzetno cijenim nastavničku profesiju, kojoj i ja pripadam, a pregalački zarađeni hljeb naših prosvjetara doživljam kao časno zarađen“, kazao je Šehović na svečanosti povodom uručenja nagrada.

On je ocijenio da prosvjetni radnici i zaposleni u sistemu obrazovanja stvaraju budućnost države i presudno utiču na intelektualni razvoj nove generacije odgovornih građana, uspješnog kadra i kvalitetnih naraštaja 21. vijeka Crne Gore.

„Neka vaša posvećenost i profesionalnost u obrazovanju i vaspitanju mladih ljudi i ubuduće predstavlja iskru crnogorske društvene svjetlosti, a Državna nagrada Oktoih neka i nakon pet vjekova sjaji kao luča nad našom Crnom Gorom. Na toj svjetlosti naše tradicije, kulture i pismenosti neka se temlji i budućnost i vječnost države Crne Gore“, poručio je Šehović.

Dodjela nagrade Oktoih 2017. – foto gov.me

Direktor Srednje pomorske škole iz Kotora, Veljko Botica, rekao je da je Ministarstvo prosvjete uočilo da institucije i pojedinci koji su dobitnici nagrade mogu da budu primjer na putu svima koji učestvjuju u obrazovanju u Crnoj Gori.

On je obrazovnim i prosvjetnim radinicima poručio da ličnim primjerom i uz pomoć nadležnih institucija urade sve da što bolje spreme mlade ljude za izazove koji su pred Crnom Gorom i okruženjem.

Bojanić Lalović je rekla da nastavnik svojom obrazovnom i vaspitnom funkcijom doprinosi izgradnji pozitivnih stavova kod učenika, priprema ga za društveni život, pa je za kvalitetnu školu od posebne važnosti kvalitetan nastavnik.

„Ovakvi prosjetni radnici doprinose obrazovnom prosperitetu Crne Gore“, smatra Bojanić Lalović.

Ona, kako je rekla, vjeruje da će nagrada biti podstrek dobitnicima da nastave sa kvalitetnim radom.

„Oktoih je simbol stremnljenja ka duhovnim vrijednostima, a nagrađeni su pokazili da tim putem koračaju“, dodala je Bojanić Lalović.

Profesorica Dragana Mitrović kazala je da nagrada za nju ima veliki značaj, da je zbog nje počastvovana i ponosna.

„To je vrhunac mog dugogodišnjeg rada. Srećna sam i uzbuđena“, dodala je Mitrović.

Ona je navela da nije teško biti profesor istorije danas, ali da je bitno djecu naučiti da razlikuju patriotizam od nacionalizma. „Onog momenta kada ih to naučite završili ste posao“.

Direktorica vrtića „Dragan Kovačević“, Danijela Backović, rekla je da je ponosna što je crnogorski sistem prepoznao da ranom obrazovanju treba obratiti veliku pažnju.

„Vaspitno-obvrazovni rad vrtića je kompleksan i težak, jer mora odgovoriti na potrebe djetata. Tako da se trudimo i zahvalni smo što je to prepoznato“, navela je Backović.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije