14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Uređuju Solila za posjetioce

Solila
Solila

JP „Morsko dobro“ ove će godine u nastavak aktivnosti na zaštiti i valorizaciji zaštićenog područja prirode Solila u Tivatskom zalivu uložiti skoro 40 hiljada eura.

Za ekološki monitoring u Solilima „Morsko dobro“ će izdvojiti 10 hiljada eura, a taj postupak obaviće se po prošle godine usvojenom detaljnom planu usklađenom sa Ramsar priručnikom koji se odnosi na međunarodno značajna zaštićena područja prirode.

Prostor od oko 150 hektara u najplićem dijelu krajnjeg jugoistoka Tivatskog zaliva koji obuhvata ostatke nekadašnjih srednjevjekovnih solana, po svojim je jedinstvenim karakteristikama izuzetno vrijedan prirodnjački ali i kulturološki objekat. Solila od 2009 zvanično imaju status IBA područja – područja od međunarodnog značaja za boravak ptica, kao i Emerald staništa Bernske konvencije, nalaze se na preliminaroj Natura 2000 listi, a od 2013 ovaj lokalitet upisan je i na Ramsar listu posebno vrijednih vodenih prirodnih staništa.

Tivatska Solila predstavljaju jedno od posljednjih staništa halofitne vegetacije na istočnoj obali Jadrana, te jednu od ključnih tačaka na Jadranskom migratornom koridoru za ptice (Adriatic Flyway). Solila su važno zimovalište ptica u državi, te njihovo odmorište tokom jesenje i proljećne seobe. Do danas je na ovdje registrovano 111 vrsta prica od 330 koje se redovno mogu vidjeti u Crnoj Gori. Na Solilima je registrovano 14 vrsta vodozemaca i gmizavaca koje su od IUCN-a (Međunarodna unija za zaštitu prirode) svrstane u grupu „ranjive“, od čega su tri ugrožene na globalnom nivou i na ivici opstanka.

Solila
Solila

Po lani donešenom program monitoringa koji će finansirati “Morsko dobro”, detaljno će se pratiti stanje i eventualne promjene u specijalnom rezervatu prirode “Tivatska Solila”. Te mjere, pored ostaloga, obuhvatiće praćenje kvaliteta voda mora, odnosno obodnih kanala u kojima se nalaze i slatke vode iz sliva riječice Odoljenštice. Pratiće se i trendovi u korišćenju bioloških resursa ovog područja kroz napasanje stoke, ribolov i krivolov na Solilima, građenje objekata u kontakt-zoni koji bi mogli negativno uticati na park prirode, vršiti monitoring i brojanje ptica, te pratiti eventualno unošenje novih, invazivnih biljnih i životinjskih vrsta u ovaj specifični habitat.

Tokom monitoringa koji će se sprovesti u periodu januar-septembar ove godine, napraviće se i “Inventar postojećeg stanja Tivatskkih Solila” u kojem će se pored ostaloga, naći podaci o vlasništvu nad parcelama koje ulaze u zaštićeni kompleks, namjeni površina i objekata na osnovu važeće planske dokumentacije, evidencija objekata kulture i kulturnih spomenika na ovom području, te podaci o površinama, strukturi i drugim odlikama ovog habitata, zajedno sa informacijama o stanju mreže kanala, nasipa i prirodnih vodenih tokova.

“Morsko dobro” inače, aktivnosti na uređenju Solila kao specijalnog rezervata prirode od posebnog ornitološkog značaja, realizuje u saradnji sa Minsitarstvom održivog razvoja i turizma, Opštinom Tivat i Zavodom za zaštitu prirode. Do sada je u ograđivanje ovog područja, postavljanje info tabli, čićenje kanala i nasipa, te sanaciju mostova na putu preko Solila investirano blizu 100 hiljada eura.

Ulaz na Solila
Ulaz na Solila

Ove godine “Morsko dobro” će u nastavak uređenja Solila uložiti još 22.500 eura, a među glavnim projektima je postavljanje informacionog punkta na ulazu u zaštićeno područje na kojem će zainteresovani posjetioci moći dobiti sve neophodne informacije. Za nove radove na uređenju staza i nasipa kojima će se obezbjediti prohodnost dodatnih staza i na djelove rezervata koji do sada nisu bili dostupni posjetiocima, utrošičće se dodatnih 10 hiljada eura, a za izradu projektne dokumentacije za regulisanje kanala i vodotoka na ovom području opredijeljeno je 6.500 eura.

Tokom godine, po ranijim najavama iz NVO “Centar za zaštitu i proučavanje ptica” iz Podgorice, na Solilima bi se trebali instalirati i prvi tornjevi za posmatranje ptica.

Najčitanije