Urbanistički i ekološki horor u Krašićima se nastalja nesmanjenom žestinom

Krašići - inspekcije ne reaguju, investitori more zagrađuju

Divlje gradiliste ruskog investitora

Svojevrsni urbanistički i ekološki horor na obali Krašića u Tivatskom zalivu nastalja se ovih dana nesmanjenom žestinom, a turiste i vikendaše koje su topli dani doveli u ovo nekada lijepo i mirno primorsko mjesto dočekao je pravi haos sa majstorima, građevinskim materijalom i mašinama na gotovo svakom dijelu obale.

More pred zapadnim dijelom Krašpiča već danima je zamućeno i prljavo je mrke boje jer bageri na dva mjesta intenzivno razbijaju nekadašnju prirodnu kamenitu obalu, a iskopanu zemlju i kamenje guraju u vodu, šireći „placeve“ investitora koji ovdje podižu objekte sa temeljima gotovo u morksoj vodi. Takav je slučaj sa gradilištem tri velike nove „turističke vile“ – kockasta objekta od armiranog betona koje su trenutno u poodmakloj fazi gradnje na zapadnom dijelu Krašića, a pravi horor dešava se na lokaciji zapadno od hotela „Anderba“ gdje je ruski investitor bez dozvole, počeo izgradnu novog stambenog objekta ispod lokalnog puta za Petroviće.

Divlje gradiliste ruskog investitora u Krasicima

Riječ je o kompaniji „Nado & Rus mont” DOO, a koja izvodi radove na katastarskoj parceli 181/1 KO Krašići. Za izvođenje tih radova investitor  nema dozvolu jer nije uspio da pribavi saglasnosti drugih vlasnika urbanističke parcele koja se prostire i na zemljište koje nije u vlasništvu ove firme. Ipak, to nije spriječilo investitora da bagerom već danima kopa na ovoj lokaciji pri čemu je ogromna količina otpada, zemlje i kamena izručena u more a napravljena je praktično provalija uz samu ivicu lokalnog puta koji je potkopan u dužini od tridesetak metara. Ruski investitor je čak napravio i armirano betonski obalni zid u moru kojim je “učvrstio” svoj prošireni plac na čijem je jednom dijelu već nikla i betonska temeljna ploča za jedn od novih objekata.

Načelnik Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat Jovica Stojković nam je rekao da Komunalna inspekcija nema nadležnosti u pojasu morskog dobra i da ne može spriječiti radove koji se obavljaju na obali, ali da je izašla na teren i napravila zapisnik o potkopavanju trase lokalnog puta koji jeste u njihovij nadležnosti.

Jedno od aktivnih gradilista na obali

Iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore (UIP) koja je nadležna kako za bespravnu gradnju, tako i za zagađivanje i zatrpavanje mora materijalom sa kopna, a ni nakon deset dana nismo dobile nikakve odgovore na pitanja i postupanjima i nalazima njenih inspektora na području Krašića.

Mještani – vikendaši kojima graditeljski poduhvati brojnih crnogorskih i srbijanskih tajkuna bliskih vlastima, ali i stranih državljana na uskom obalnom pojasu nekada lijepe prirodne kamenite obale u Krašićima, stvaraju brojne problem, Opština Tivat, ali ni samo JP “Morsko dobro” koje nema inspekcijsku nadležnost, ne kriju ogorčenje indolentnošču UIP-a prema ovim dešavanjim.

Juče je inače, delegacija UIP-a dolazila kod gradonačelnice dr Snežane Matijević tražeći finansijsku podršku lokalne uprave za smještaj raznih državnih inspektora u tivatskim hotelima tokom narednih par mjeseci ljetnje sezone, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li Opština koja je nezadovoljna radom UIP-a kada su Krašići u pitanju, pristati da iz svog džepa plaća smještaj inspektorima koji izbjegavaju da spriječe haos na ovom dijelu tivatske obale, već kontrlolišu većinom samo legalne tivatske ugostitelje i  trgovce.

Izgled opstinske parcele

Da nisu indolentne samo državne službe, pokazuje i aktuelni izgled urbanistilke parcele UP 8 u Krašićčima – jedinog dijela tamošnje obale koji je u vlansištu Opštine Tivat a koji je lokalna uprava obećala da će do početka juna urediti kao kupalište, dostupno za sve vikendaše i građane koje graditelji vila na obali, tjeraju i ne dozvoljavju im pristup ostalim plažama.

Izgled opstinske parcele

Taj plac je razrovan od strane investotora turističkih vila u gradnji na susjednoj parceli koji je preko opštinske zemlje “spustio” bagere i građevinske mašine na svoj plac, a opštinska zemlja zatrpana je građevinskim i raznim drugim otpadom.

3 Komentari

  1. Neverovatno,koliko aktualna vlast zanemaruje ovo pitanje.Mada kakvu postavku lokalne komunalne inspekcije promovišu i ustoličavaju promovišući neznalice i ulizice. Često bez ikakvih potrebnih znanja i iskustava a da budu dorasli ovakavom izazovu u Krašićima. Mada verujem da su servilni pa možda mogli da se proglase nenadležnim. U našoj administraciji sada imate dirigovane i nameštene konkurse,pa najnoviji za čuvenog i dugoočekivanog načelnika komunalne policije prava je slika katastrofalne politike propagiranja nezakonitosti. Uključena bivša i sadašnja univerzal nečelnica,namešta svom dugogodišnjem “vozaču” mesto pod suncem. Uz podršku autokrate sa vidljivim ličnim frustracijama nameštaju. Krašići su veliki slučaj za tužilaštvo,ali i ovde mora da dobro razmotre situaciju.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.