Urbanistički i ekološki horor u Krašićima se nastalja nesmanjenom žestinom

Krašići - inspekcije ne reaguju, investitori more zagrađuju

Divlje gradiliste ruskog investitora

Svojevrsni urbanistički i ekološki horor na obali Krašića u Tivatskom zalivu nastalja se ovih dana nesmanjenom žestinom, a turiste i vikendaše koje su topli dani doveli u ovo nekada lijepo i mirno primorsko mjesto dočekao je pravi haos sa majstorima, građevinskim materijalom i mašinama na gotovo svakom dijelu obale.

More pred zapadnim dijelom Krašpiča već danima je zamućeno i prljavo je mrke boje jer bageri na dva mjesta intenzivno razbijaju nekadašnju prirodnu kamenitu obalu, a iskopanu zemlju i kamenje guraju u vodu, šireći „placeve“ investitora koji ovdje podižu objekte sa temeljima gotovo u morksoj vodi. Takav je slučaj sa gradilištem tri velike nove „turističke vile“ – kockasta objekta od armiranog betona koje su trenutno u poodmakloj fazi gradnje na zapadnom dijelu Krašića, a pravi horor dešava se na lokaciji zapadno od hotela „Anderba“ gdje je ruski investitor bez dozvole, počeo izgradnu novog stambenog objekta ispod lokalnog puta za Petroviće.

Divlje gradiliste ruskog investitora u Krasicima

Riječ je o kompaniji „Nado & Rus mont” DOO, a koja izvodi radove na katastarskoj parceli 181/1 KO Krašići. Za izvođenje tih radova investitor  nema dozvolu jer nije uspio da pribavi saglasnosti drugih vlasnika urbanističke parcele koja se prostire i na zemljište koje nije u vlasništvu ove firme. Ipak, to nije spriječilo investitora da bagerom već danima kopa na ovoj lokaciji pri čemu je ogromna količina otpada, zemlje i kamena izručena u more a napravljena je praktično provalija uz samu ivicu lokalnog puta koji je potkopan u dužini od tridesetak metara. Ruski investitor je čak napravio i armirano betonski obalni zid u moru kojim je “učvrstio” svoj prošireni plac na čijem je jednom dijelu već nikla i betonska temeljna ploča za jedn od novih objekata.

Načelnik Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat Jovica Stojković nam je rekao da Komunalna inspekcija nema nadležnosti u pojasu morskog dobra i da ne može spriječiti radove koji se obavljaju na obali, ali da je izašla na teren i napravila zapisnik o potkopavanju trase lokalnog puta koji jeste u njihovij nadležnosti.

Jedno od aktivnih gradilista na obali

Iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore (UIP) koja je nadležna kako za bespravnu gradnju, tako i za zagađivanje i zatrpavanje mora materijalom sa kopna, a ni nakon deset dana nismo dobile nikakve odgovore na pitanja i postupanjima i nalazima njenih inspektora na području Krašića.

Mještani – vikendaši kojima graditeljski poduhvati brojnih crnogorskih i srbijanskih tajkuna bliskih vlastima, ali i stranih državljana na uskom obalnom pojasu nekada lijepe prirodne kamenite obale u Krašićima, stvaraju brojne problem, Opština Tivat, ali ni samo JP “Morsko dobro” koje nema inspekcijsku nadležnost, ne kriju ogorčenje indolentnošču UIP-a prema ovim dešavanjim.

Juče je inače, delegacija UIP-a dolazila kod gradonačelnice dr Snežane Matijević tražeći finansijsku podršku lokalne uprave za smještaj raznih državnih inspektora u tivatskim hotelima tokom narednih par mjeseci ljetnje sezone, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li Opština koja je nezadovoljna radom UIP-a kada su Krašići u pitanju, pristati da iz svog džepa plaća smještaj inspektorima koji izbjegavaju da spriječe haos na ovom dijelu tivatske obale, već kontrlolišu većinom samo legalne tivatske ugostitelje i  trgovce.

Izgled opstinske parcele

Da nisu indolentne samo državne službe, pokazuje i aktuelni izgled urbanistilke parcele UP 8 u Krašićčima – jedinog dijela tamošnje obale koji je u vlansištu Opštine Tivat a koji je lokalna uprava obećala da će do početka juna urediti kao kupalište, dostupno za sve vikendaše i građane koje graditelji vila na obali, tjeraju i ne dozvoljavju im pristup ostalim plažama.

Izgled opstinske parcele

Taj plac je razrovan od strane investotora turističkih vila u gradnji na susjednoj parceli koji je preko opštinske zemlje “spustio” bagere i građevinske mašine na svoj plac, a opštinska zemlja zatrpana je građevinskim i raznim drugim otpadom.

4 Komentari

  1. Neverovatno,koliko aktualna vlast zanemaruje ovo pitanje.Mada kakvu postavku lokalne komunalne inspekcije promovišu i ustoličavaju promovišući neznalice i ulizice. Često bez ikakvih potrebnih znanja i iskustava a da budu dorasli ovakavom izazovu u Krašićima. Mada verujem da su servilni pa možda mogli da se proglase nenadležnim. U našoj administraciji sada imate dirigovane i nameštene konkurse,pa najnoviji za čuvenog i dugoočekivanog načelnika komunalne policije prava je slika katastrofalne politike propagiranja nezakonitosti. Uključena bivša i sadašnja univerzal nečelnica,namešta svom dugogodišnjem “vozaču” mesto pod suncem. Uz podršku autokrate sa vidljivim ličnim frustracijama nameštaju. Krašići su veliki slučaj za tužilaštvo,ali i ovde mora da dobro razmotre situaciju.

  2. Jama do same ceste je ostala kao “atrakcija” u jeku turisticke sezone dok je ova plaza prije bivseg “Onna” bara za divno cudo ociscena! Jos samo da komunalna inspekcija zaljepi neku zestoku kaznu zlocincu koji sebe naziva “Izvodjacem Radova” za potkopavanje jedinog puta kroz Krasice, mogli bi reci da “ima nade”.
    Za uspomenu i dugo sjecanje ostaju bunkeri u moru koje Mediteran nije vidjeo jos od Enver Hodje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.