URA: Stjepčević nezakonito imenovao članove uprave Luke Kotor

QUEEN VICTORIA u Luci Kotor
QUEEN VICTORIA u Luci Kotor

Predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević nezakonito je imenovao članove uprave Luke Kotor, tvrdi opštinski odbor Građanskog pokreta URA u Kotoru. Ukoliko se njihove trvdnje pokažu tačnim iz ove partije tražiće vanredno zasjedanje gradske skupštine.

Predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević umislio da je lokalna uprava, na čijem je on čelu, većinski vlasnik AD Luka Kotor, pa je preko svog opunomoćenika samostalno izabrao članove Upravnog odbora luke, bez mandata Skupštine Opštine Kotor, kao najvećeg organa vlasti. Ukoliko se pokaže tačnim naša tvrdnja da je čitav postupak bio izvan granica zakonskih ovlašćenja u upravljanju imovinom grada, odbor Građanskog Pokret URA će uz pomoć potrebnog broja odbornika u lokalnom parlamentu, zahtjevati vanredno zasijedanje Skupštine grada. Tema zasjedanja vanredne sjednice će biti preispitivanje ovakvog postupka Predsjednika Opštine, preduzimanje mjera i izbor predstavnika većinskog vlasnika u Upravnom Odboru Luke Kotor na način koji je propisan Zakonom.

Kako smo u saznanju da Stjepčević nije imao ovlašćenje lokalanog parlamenta, pozivamo sve odbornike u Skupštini grada, kojima je povjereno upravljanje imovinom opštine, da se izjasne o tom postupku predsjednika Opštine. Na skupštini akcionara Luke Kotor 2. avgusta, Glavni administrator lokalne uprave je po ovlašćenju Predsjednika opštine, sam presjedavao sjednicom, razriješavao, a zatim i izabrao članove Upravnog odbora luke. Pitamo koji je to opštinski organ i na kojoj sjednici odlučio da baš ta lica budu imenovana kao predstavnici u upravljanju većinskim dijelom imovine luke Kotor?

A. Stjepčević predsjednik opštine Kotor
A. Stjepčević predsjednik opštine Kotor

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština opštine u ime građana raspolaže cjelokupnom imovinom grada. A imovinu čine i akcije, kao hartije od vrijednosti. Prema tome, upravljanje akcijama i svime onim što iz takvog prava proističe, pripada jedino i isključivo vlasniku, a to je u ovom slučaju Skupština grada.

URA
URA

Kako je onda moguće da se ovaj najveći organ vlasti u opštini i vlasnik imovine, preskoči i da predsjednik opštine samostalno odluči koja će to lica predstavljati većinskog vlasnika u Upravnom odboru Luke Kotor?

U Zakonu o privrednim društvima u čl. 34, stoji da su vlasnici Društva njegovi akcionari, pa je valjda jasno da akcionari Luke sa 52 odsto nijesu Predsjednik Opštine i lokalna uprava, nego je akcionar grad Kotor. To je gradska imovina kojom po Zakonu može da upravlja samo Skupština grada, odnosno lica kojima lokalni parlament da ovlašćenja.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.