16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

URA – Pitanje svih pitanja: Ko zastupa većinskog vlasnika Luke Kotor u našoj lokalnoj samoupravi?

 

Luka Kotor - foto Boka News
Luka Kotor – foto Boka News

Reagovajući na naše saopštenje u vezi  izbora predstavnika većinskog vlasnika u Upravnom odboru Luke Kotor, kabinet Predsjednika Opštine Kotor se oglasio pozivajući se na Zakon o privrednim društvima. Pa naravno da je svakom jasno da u tom zakonu i u navedenom članu stoji da predstavnike u Upravnom odboru akcionarskog društva biraju akcionari ili njihovi ovlašćeni predstavnici. Ta činjenica nije predmet našeg reagovanja. Predmet našeg reagovanja je pitanje kako je moguće da je funkcija „predsjednika opštine” mogla sebi dati za pravo da ona predstavlja „većinskog akcionara”.

Ako nismo u pravu nije nam jasno zašto se onda svih godina unazad upražnjavala praksa da se predstvanici većinskog vlasnika Luke Kotor, biraju na sjednicama Skupštine, a ne u kabinetu Predsjednika Opštine

U reagovanju iz kabineta se zaboravilo na jedan drugi i to mnogo važniji zakon od ovog koji pominju,a to je Zakon o lokalnoj samoupravi, koji uredjuje nadležosti u upravljanju opštinom. Zakon u čl.41 definiše da su organi opštine : Skupština i predsjednik opštine. Dalje se navodi da je Skupština predstavnički organ gradjana opštine i najveći organ vlasti u opštini ,koja pored mnogobrojnih nadležnosti ima i nadležnost nad imovinom opštine (čl.45,tačka 9 i 14). Kako su i akcije i hartije od vrijednosti imovina, to znači da je Skupština titular odnosno vlasnik tih akcija. Ako je Skupština vlasnik akcija onda niko drugi do nje ne može i ne smije birati predstavnike u Upravnom odboru.

Dalje u čl.56 se navodi da Predsjednika opštine bira Skupština,a u čl. 59 da je za vršenje poslova iz svoje nadležnosti odgovoran Skupštini.

URA
URA

Pozivati se samo na Zakon o privrednim društvima,a ne sagledati nadležnosti iz Zakona o lakalnoj samoupravi, nije baš uobičajeno pravno gledanje na preduzete aktivnosti.  Uostalom, ako nismo u pravu nije nam jasno zašto se onda svih godina unazad upražnjavala praksa da se predstvanici većinskog vlasnika Luke Kotor, biraju na sjednicama Skupštine,a ne u kabinetu Predsjednika Opštine. Da li su se tada ili se danas krše nečija ovlašćenja?

Nadamo se da će  povodom ovih “dilema” imati nešto reći i  Skupština grada – poručuju iz građanskog pokreta URA.

Najčitanije