17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

URA – Ministarstvo turizma ugrožava interese Kotora

Kotor
Kotor

U Kotoru svi bježe od odgovornosti kada postavimo pitanje zašto grad već više od 10 godina nema hotel kakav je nakad bio hotel Fjord ili Hotel Slavija ili zašto se upravljanje plažama i većim dijelom planiranja valorizacije zona u području morskog dobra ne povjeri opštinama, kakav je slučaj u susjednoj Hrvatskoj, stoji u saopštenju URA – Ujedinjene reformske akcije – Kotor.

Nema odgovora ni na pitanje kako Ministarstvo turizma i održivog razvoja izdaje nalog Morskom dobru da raspiše poziv i izda dozvolu za postavljanje montažnog objekta na Turskom Rtu (Kostanjica) suprotno Planu postavke montažnih i privremenih objekata na području Opštine Kotor, koji donosi Skupština Opštine. Turistička organizacija Kotora je jedva uspjela da se u Planu usvoji postavljanje info pulta veličine 4m2, a ovih dana Ministarstvo turizma i održivog razvoja izdaje dozvolu za postavku objekta od 190 m2 jednoj privatnoj kompaniji iz Herceg Novog, potpuno zanemarujući postojeći Plan i zahtjev TO Kotor.

Po ko zna koji put ovakve Odluke su na štetu javnog interesa i javnog dobra opštine Kotor i ovakvu praksu treba prekinuti. U sadašnjem načinu funkcionisanja samo se odgovor “mi nismo nadležni” prebacuje sa lokalnih na veće nivoe i obratno.

Crnoj Gori su potrebne izmjene niza zakona koji se tiču nadležnosti lokalnih samouprava sa ciljem istinske decentralizacije, jer isprepletanost nadležnosti opština, javnih preduzeća i ministarstava pogoduje konfuziji i potpuno nejasnoj odgovornosti kada su mnoge odluke u pitanju.

Upravljanje u svojim opštinama ne može niko bolje sprovoditi od ljudi koji žive u tim opštinama. Odluke koje se tiču bilo koje gradnje (privremene ili stalne) ili ma koje druge aktivnosti, treba da donose lokalna zajednica u skladu sa opštim interesima grada i njenih građana. Na taj način i adresa odgovornosti biće svima poznata, kaže se u saopštenju URA – Ujedinjene reformske akcije – Kotor.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije