10 C
Kotor

Slušaj online radio

URA Kotor: Svaki “princip” postavljen iznad “principa smjene DPS-a” je neprincipijelan čin!

URA
URA

Današnje napuštanje sjednice lokalnog parlamenta (Kotor) od strane 14 odbornika (DF,Demokrata SDP i GP URA) nije bio „nedemokratski čin“ i nije bilo ničeg „indikativnog“, kako su pojedinim medijima izjavili neki od lokalnih političara,već je to bila jasna poruka rukovodstvu lokalnog SNP-a i oni to znaju.

Od dana održavanja izbora pa do danas, ove opozicione stranke su sa punim uvažavanjem i respektom prema SNP,sazivali sastanke, pozivali ih i pokušavali započeti pregovore.

Medjutim,čelnici SNP su prvo odbili da potpišu zajednički dokument o tome da neće pregovarati sa DPS o formiranju vlasti,a zatim postavili uslov u vezi ostavki članova SDP-a zatim i razmatranje zahtjeva da SDP ne udje u novu vlast već da istoj da manjinsku podršku.

Pozivanje na ovakve uskostranačke principe,za nas ostale iz opzicije nije i ne može biti opravdani argument zbog kojeg bi se mogli dovesti u pitanje opozicioni pregovori. Smatramo da je princip smjene DPS prioritetan princip, pogotovo ako ste na njemu zadobili povjerenje birača ma izborima, kao što je ovdje slučaj i to svi znamo. Bilo koji drugi princip postaviti ispred tog principa je u najmanju ruku neodgovorno i neozbiljno prema sopstvenim biračima.

Pokušavali smo strpljivo,bez javnih prozivki i na sastancima, istaći koliko je važno da opozicionari svi skupa formiraju novu vlast,birajući nakvalitetnije i najprofesionalnije kadrove bez obzira odakle dolaze,koji će časno i potpuno transparentno obavljati svoju dužnost. Svi smo složili da raspodjela funkcija nije važna,koliko je važno da nova vlast rukovodi našim gradom u cilju njegovog prosperiteta a ne u cilju ličnih i partijskih interesa.

Opozicionari su u tom smislu nudili SNP da sam formira vlast, koju ćemo mi ostali podržati,nudjeno je da izaberu funkcije na kojima misle da će dati najveći doprinos,ali je sve to odbijeno i tvrdoglavo ostalo pri prvobitno datim uslovima. Ova uslovljavanja ostatku opozicije nijesu prihvatljiva i to smo jasno i nedvosmisleno obrazložili više puta uz punu argumentaciju. To smo objašnjavali i na sinoćnjem sastanku svih predstavnika opozicije,ali bezuspješno. Predstavnici SNP su napustili sastanak prije kraja. Zbog svega toga osjećali smo moralnu i svaku drugu obavezu, da se nakon 45 dana od izbora i neoglašavanja, moramo javno obratiti gradjanima i reći „gdje je zapelo“,što smo danas na skupštinskom zasjedanju i uradili.

SO Kotor 7. 11 2016
SO Kotor 7. 11 2016

Već treći put se saziva skupština,a mi izlazimo bez predloga za kadrovska riješenja i gradjani moraju znati zašto je to tako.U svom obraćanju javnosti, takodje smo uputili i apel SNP da na svojim organima odlučivanja u najskorije vrijeme,a najdalje do kraja sledeće sedmice donese definitivnu odluku da li želi da sa nama opozicionarima smijeni DPS sa opštinske vlasti ili ne želi.

To od njih očekuje i više od 6000 kotorskih opozicionih birača,medju kojima i 1000 koji su svoj glas dali SNP. Pri tome,ostaje nam da se nadamo da će i današnji predlog Andrije Popovića dobiti isti epilog kao i svi dosadašnji predlozi i pokušaji opozicije u pregovorima sa SNP,a to je i da će i njemu biti upućen isti uslov kao i SDP,a to je da prvo Liberali podnesu ostavke u vlasti pa da se tek onda može razgovarati o njegovom pedlogu.

Pa princip je princip,zar ne? – kaže se u saopštenju GP URA Kotor.

Najčitanije