URA Kotor – Neprofesionalnost koju (ponovo) plaćaju pomorci…

Pomorski eksponati

Direktorat za pomorski saobraćaj (Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore) je obavijestilo Lučke kapetanije u Kotoru i Baru  da su određena ovlašćenja o osposobljenosti (sertifikati o kvalifikaciji na osnovu kojih pomorci nalaze zaposlenje) a koja su izdata pomorcima, pogrešna, odnosno da nisu u skladu sa važećim međunarodnim standardima, te je dat nalog da ova ovlašćenja budu zamijenjena  novim.

Ovo će pomorcima izazvati velike teškoće i dodatne troškove. Name, sa svim ovim promjenama, naši pomorci se izlažu riziku od dobijanja novog zaposlenja. Takođe im to stvara probleme a i dodatne troškove koje će imati prilikom zamjene stranih ovlašćenja koja su već dobili.

Ovim se po ko zna koji put, nažalost, potvrđuje višegodišnja nezainteresovanosti i nespremnosti odnosno neorganizovanosti i nedostatak kapaciteta organa državne uprave, prvenstveno Ministarstva saobraćaja i pomorstva,kada je u pitanju  pomosrstvo i pomorci, poručuju iz GP URA Kotor.

Kada ovome dodamo činjenicu da nam je sistem obuke i obrazovanja pomorca a time i njihovog zapošljavanja na brodovima Evropske unije, još uvjek, na „crnoj listi“ te da nemamo primijenjene propise i standarde koje propisuje Konvencija o radu pomoraca iz 2006 odnosno EU direktive 2009/13, onda nam je jasno da se ovdje radi o „alarmantnom stanju“.

URA

Posledice ovakvog stanja, po pravilu, plaćaju upravo – pomorci. Dali su pomorci ti koji, na ovaj način, moraju da pune državnu kasu, iz koje se plaća neefikasna državna pomorska administracija ali i veliki broj centara za obuku pomoraca i privatnih fakulteta koji su, za svoj rad, dobili dozvolu od tog istog Ministarstva saobraćaja i pomorstva?

Tražimo da se, ovim povodom, utvrdi odgovornost u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

U cilju mijenjanja ovog stanja te stvaranja uslova da kvalitetnije i brže razvijamo ovu profitabilnu izvoznu privrednu granu zahtjevamo da se pomorcima obezbjedi značaj, koji zaslužuju, i da se hitno izvrši reorganizacija postojećeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Tražimo da se napravi servis za pomorce odnosno organ državne uprave koji će se brinuti o razvoju i unapređenju pomorskog ljudskog resursa. Tražimo da taj organ uprave bude profesionalan, a ne politički, i da njegovo sjedište bude u Kotoru.

Apelujemo na pomorce da se aktivnije uključe u rješavanju ovog neodrživog stanja kroz doprinos u radu sindikata, strukovnim udruženjima, nevladinim organizacijama, kaže su u saopštenju GP URA – Kotor.

Podijeli

1 komentar

  1. Sramno je da lučke kapetane Bar i Kotor drze na ugovore o privremenim i povremenim poslovima 5-6 god…..a zaposlene posle 4-5 godina rada na ovim ugovorima salju kuci .A pravosudni organi cute.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.