13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

URA: Imamo osnovane sumnje da se u Brodogradilištu vrši otimačina državne imovine

Bijela – JBB foto Boka News

Politički direktor Građanskog pokreta URA, Rade Milošević u saopštenju za medije navodi da URA ima ozbiljne i osnovane sumnje da je stečajni upravnik Brodogradilišta Bijela, Žarko Ostojić, suprotno procedurama i zakonu omogućio firmi Cezar Montenegro doo iz Nikšića, kroz neposrednu pogodbu, otkup sekundarnih sirovina vrijednu preko 40.000 eura.

Milošević navodi da se uvidom u dokumentaciju “stiče utisak da se sve radilo mimo procedure i zakona, da je stečajni upravnik potpuno netransparentno dodijelio posao firmi Cezar Montenegro doo i da je cijeli postupak montiran i pripreman kako bi se posao dodjelio favorizovanoj firmi.”

“U Građanskom pokretu URA se pitaju kako je Ostojić izuzeo iz stečajne mase sekundarne sirovine koje su okvirne vrijednosti preko 40.000 eura i da li je imao saglasnost Odbora povjerilaca za to. Ističu i da je nejasno ko je utvrdio da je vrijednost sirovina 40.000 eura, jer po njihovim saznanjima ona je bar pet puta veća i pozivaju Ostojića da objelodani ponudu firme Cezar Montenegro doo, saglasnost Odbora povjerilaca, popis imovine stečajne mase, ugovor sa firmom Cezar Montenegro doo“ i na kraju kaže zainteresovanoj javnosti ko je vršio procjenu vrijednosti sekundarnih sirovina”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da se uvidom u dokumentaciju zaključuje da je “stečajni upravnik Žarko Ostojić obmanuo i Privredni sud u čijoj nadležnosti je stečajni postupak.”

Rade Milošević URA

“Naime, Ostojić je Privredni sud 3. aprila 2017. godine  obavijestio o namjeri prodaje dijela imovine i  tvrdio da je na Odboru povjerilaca od 9.3.2017. dobio saglasnost za neposrednu pogodbu. U pokretu URA ističu da su uvidom u zapisnik sa navedene sjednice došli do saznanja da Odbor povjerilaca traži od stečajnog upravnika da provjeri da li ima i drugih firmi, osim Cezar Montenegro doo, koje su specijalizovane za reciklažu metalnog otpada, i da će se tek nakon toga izjasniti”, navodi se u saopštenju.

Milošević u saopštenju navodi i da u Crnoj Gori postoji blizu dvadeset firmi koje se bave reciklažom metalnog otpada i “da su se na tenderu pored Cezar Montenegro doo javile još njih četiri i tražile javni tender i obustavljanje prodaje, želeći da proces bude transparentan i po zakonu, a što je Ostojić ignorisao, o čemu postoji i pisana dokumentacija.”

Milošević ističe i zabrinutost zbog činjenica da nema kontrole koliko se izvozi sekundarne sirovine iz Brodogradilišta, jer je po njegovim saznanjima u ovom momentu, izvezeno bar dva puta više sirovine nego što je predviđeno.

Flora Art

U pokretu URA se pitaju zašto predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić na insistiranje četiri firme nije stopirao prodaju u Brodogradilištu dok se ne utvrdi činjenično stanje i pozvali ga da hitno obustavi prodaju sekundarnih sirovina u Brodogradilištu, izvrši kontrolu cijelog postupka i naposlijetku smijeni stečajnog upravnika kako bi se zaštitila otimačina državne imovine.

Na kraju su iz URE pozvali i Specijalno državno tužilaštvo radi preispitivanja cijelog postupka i formiranja predmeta u vezi ovog slučaja a sve kako bi se utvrdila istina.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije