17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Uprkos sezoni, opština Kotor dala zeleno svjetlo gradnji na Verigama

Danas na Verigama
Danas na Verigama

Uprkos što je i u Kotoru, kao i u svim drugim primorskim opštinama, na snazi zabrana izvođenja građevinskih radova zbog neometanog odvijanja turističke sezone, na gradilištu budućeg mamutskog „privremenog objekta“ na Turksom rtu u tjesnacu Verige, danas je bilo vrlo živo.

Naime, nakon što su buldožeri firme „Bobot“ i Šavnika prekopali netaknutu nekadašnju prirodnu obalu rta koji spada u zaštićeno područje UNESCO svjetske prirodne i kultune baštine, danas su radnici, uz pomoć jednog miksera i betonske pumpe kompanije „Bemax“, betonirali novoiskopani plato na samo par metara visine iznad mora kod svjetionika Turski rt.

Načelnik Komunalne policije Opštine Kotor Zoran Vulčinović, potvrdio nam je da sezonska zabrana izvođenja građevinskih radova jeste na snazi, ali da investitor objekta na Turksom rtu, hercegnovska firma „Hefetsa“ ima izuzeće, odnosno dozvolu da i tokom trajanja zabrane obavlja radove. Naime, „Hefesti“ je na njihovo traženje, riješenje o dozvoljavanju izvođenja radova 14.juna, izdao Sekretarijat za urnanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje Opštine Kotor a potopisala ga je sekretarka Slavica Vojinović.

Hercegnovska firma na osnovu papira koje je prošle i ove godine dobila od Ministarstva održivcog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu prirode, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i JP „Morsko dobro“, na Turkom rtu u kamenu i betonu gradi  „privremeni objekat“ površine čak 190 kvadrata.

„Namjena objekta je ugostiteljska djelatnost, sa predviđena dva parking prostora. Objekat je montažno-demontažnog karaktera i obuhvata: turistički info punkt, suvenirnicu, caffe-lounge bar, kao i uređenje javne rasvjete i opremanje javnim mobilijarom -klupe, žardinjere sa cvijećem, teleskop za razgledanje, kante za smeće.“- stoji u urbanističko tehničkim uslovima koje je „Hefesti“ izdalo „Morsko dobro“. Lokaciju na Turksom rtu, jednom od najljepših vidikovaca u Boki, MORT ministra Branimira Gvozdenovića naknadno je lani uvrstio u izmjene i dopune tada važećeg Plana privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2013-2016 godina, a onda i u sada važeći Plan za period 2016-2018 godina. Građevinsku dozvolu „Morsko dobro“ je izdalo 19.aprila ove godine, a „Hefesta“ će tom preduzeću zakup lokacije na Turskom rtu za ovu godinu platiti 16.207 eura plus PDV.

Danas na Verigama
Danas na Verigama

Postavljanje ovog kontroverznog „privremenog objekta“ na jednoj od najljepših lokacija u Boki izazvala je brojne kontroverze i oštre reakcije u dijelu bokeljske i kotorske javnosti a direktor Turističke organizacije Kotor Mirza Krcić je čak javno prozvao ministra Gvozdenoviča da je u ovom slučaju „oprivatni stavio ispred javnog interesa“ i najavio tužbu protiv njega i MORT-a ukoliko se ne osutane od gradnje ovog mamutskog objekta, ali do danas tu tužbu nije podnio.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije