16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Upravni sud vratio muziku „Crnoj Ovci“

„The Black Sheep“ -Tivat

Popularni gastro pab “The Black Sheep“ (Crna ovca) iz Tivta, više nije vjerovatno jedini  ugostiteljski objekat na svijetu kome je zabranjeno da pušta muziku – epilog je to presude Upravnog suda Crne Gore koji je usvojio žabu preduzeća „Fortunella“ iz Tivta koje stoji iza „Crne ovce“ i poništio riješenje Opštine Tivat kojim je oduzeta dozvola za izvođenje i emitiovanje muzike.

„Tužba se usvaja i poništava se riješenje glavnog administratora Opštine Tivat od 26.aprila 2016 godine. Dužan je tuženi (Opština Tivat) da nadoknadi tužiocu troškove spora u iznosu od 430 eura….“- stoji u presudi Upravnog suda od 25.januara, a koja je upravo dostavljena strankama u sporu. Presudu je donijelo vijeće kojim je predssjedavala dr Vesna Vučković.

Na taj način Upravni sud je stavio poništio odluku sada već bivše glavne administratorke Opštine Tivat Jovanke Laličić koja je, kao drugostepeni organ, odbacila žalbu „Crne Ovce“ na riješenje opštinskog Sekretarita za finansije i razvoj od 4. aprila prošle godine, a kojim je isti taj sekretarijat poništio sopstvenu dozvolu za muziku koju je predthodno izdao popularnom gastro pabu u decembru 2015. „Crna Ovca“ je inače, možda i jedini ugostiteljski lokal u Crnoj Gori koji je imao sve validne papire i sertifikate o zaštiti od buke i zvučnoj izuolaciji, a koji mu je izdala ovlašćena ustanova – Instituta za sigurnost “ iz Podgorice, na temelju čega je u decembru 2015. dobio i opštinsku dozvolu za izvođenje i emitivanje muzike. Dozvola je međutim, „Crnoj ovci“ naprasno oduzeta samo četiri mjeseca kasnije jer su se njihovi susjedi, porodica Zeković, stalno žalili Opštini i policiji na navodno veliku buku iz popularnog gastro paba. Nakon višše od 150 prijava koju su podnijeli Zeković, Opština je pozivajući se na potrebu „otklanjanja teške i neposredne opasnosti po život i zdravlje ljudi“,  ukinula sopstvenu ranije izdatu dozvoolu za muziku „Crnoj ovci“, uprkos tome što u međuvremenu niti jednom nije obavljeno inspekcijsko mjerenje jačine buke u tom lokalu i njegovoj okolini. Vlasnici lokala saopštili su novinarima da su im komšije Zečeviči prethodno poručile da će izdejstvovati ukidanje dozvole preko svojih „dobrih veza u lokalnoj vlasti i tivatskom DPS-u“.

„Osporenim riješenjem (glavnog administratora – prim.aut.), je počinjena bitna povreda pravila postupka…. jer razlozi dati u obrazloženju ne upućuju na pravilnost riješenja u dispozitivu, a takav nedostatk sadrži i riješenje prvostepenog organa“- stoji u presudi Upravnog suda od 25.januara, uz navođenje niza nepravilnosti i povreda postupka koje su u svojim činjenjima napravili administratorka Laličić i sekretarka za finasije i razvoj Rajka Jovićević.

Postupanje lokalne administracije u ovom slučaju bilo je proteklih mjeseci predmet političkih sportova između Laličićke i odbornika Tivatske Akcije Mirka Kovačevića koji je insistirao na tezi da je Opština nezakonito postupila prema „Crnoj ovci“. Na to mu je Laličićka uzbratila tvrdnajama da je Kovačević “multipraktik stručnjak“ i da „nije kompetentan da daje ocjene o njenoj stručnosti kao pravnika“  jer su o tome „pre­su­di­li mno­go va­žni­ji or­ga­ni i in­sti­tu­ci­je kao što je Sa­vjet Evro­pe, OSCE, MUP, Za­jed­ni­ca op­šti­na, CRN­VO“. Ona je u međuvremenu sa mjesta glavnog administrator Opštine Tivat “unapređena” na mjesto poslanice DPS u Skupštini Crne Gore, a Upravni sud na kraju je ipak, kao nezakonito, ukinuo Laičićkino riješenje u slučaju “Crne Ovce”.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije