13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Upravni sud usvojio tužbu: Gojković je predsjednik Opštine Herceg Novi

Gradonačelnik H. Novog - Nikša Gojković
Gradonačelnik H. Novog – Nikša Gojković – foto Boka News

Upravni sud donio je presudu  kojom se poništava odluka SO Herceg Novi od 1. aprila 2016. godine kada je po drugi put razrješen sa funkcije predsjednik Opštine Nikola Nikša Gojković.

Tužbu su podnijeli odbornici Građanskog saveza, Nikola Gojković, Jovana Šijačić, Blago Radanović i Špiro Vuković.

U obrazloženju presude navedeno je da tužioci osporavaju zakonitost odluke jer nije obrazložena primjena člana 60 a Zakona o lokalnoj samoupravi u kojem su taksativno navedeni razlozi zbog kojih se predsjednik opštine razrješava funkcije prije isteka mandata. Ističu da su razlozi dati u odluci nepotpuni, nejasni i netačni jer se ne konkretizuje za koje razvojne planove predsjednik nije obezbjedio realizaciju a funkciju glavnog administratora obavljalo je za to ovlašćeno lice.

Takođe ističu da nijedan od razloga na kojem se zasniva osporena odluka nije utemeljen na propisu koji omogućava da predsjednik opštine može biti razrješen prije isteka mandata.

S druge strane u odgovoru na tužbu  opunomoćena predstavnica  SO Herceg Novi je navela da je Nikola Gojković podnio ostavku 31. marta prošle godine te da tužioci nemaju pravni interes za vođenje spora i da tužbu treba odbaciti.Istaknuto je da osporena odluka u ponovljenom postupku u izvršenju presude Upravnog suda od 23. februara 2016. godine, donijeta uz poštovanje procedure  i uz pravilnu primjenu važećih odredaba Statuta i Poslovnika Skupštine.

Ostavkom Gojkovića, prema ocjeni Upravnog suda ne dovodi se u pitanje pravni interes tužilaca jer SO nije konstatovala njegovu ostavku već ga osporenom odlukom razrješava te funkcije prije isteka mandata. Razlozi koji su navedeni u odluci o razrješenju Nikole Gojkovića sa funkcije predsjednika opštine, bez obzira na ispoštovanu proceduru, po ocjeni suda ne opravdavaju odluku da predsjednik bude razrješen prije isteka vremena na koji je izabran, što je suprotno odredbi člana 203 stav 2 Zakona o opštem upravnom postupku. Nije bilo dovoljno navesti da predsjednik nije obezbjedio sprovođenje razvojnih planova i programa a da se ne konkretizuje koji su.

U obrazloženju odluke o razrješenju Gojkovića  nije navedeno na koji način je onemogućeno funkcionisanje lokalne uprave a koje je vezano za rad Glavnog administratora, navedeno je između ostalog u presudi Upravnog suda , koju je potpisao predsjednik Vijeća Dragan Đuretić.

Iz Građanskog saveza stiglo je danas kratko saopštenje u kome obavještavaju javnost da će narednih dana održati konferenciju za novinare na kokoj će iznjeti stavove povodom aktuelnih dešavanja.

Sa pressa Gojković
Sa pressa Gojković

-Obavještavamo javnost da čekamo sutrašnji kolegijum predsjednika Skupštine, te da ćemo narednih dana održati konferenciju za medije na kojoj ćemo iznijeti svoje stavove.Dobijene odluke u našu korist stavljaju tačku na zaključak da sve što smo radili  i što smo ocijenjivali da je loše, dobilo je potvrdu sa najautoritativnijeg mjesta  kod koga se to u državi može dobiti-saopštili su iz Građanskog saveza.

Najčitanije