Upravni odbor – Bokeljska mornarica nije učestvovala na paradi u Hrvatskoj

Bokeljska mornarica
Bokeljska mornarica

Upravni odbor Bokeljska mornarica 809.-Kotor, juče je saopštio da nijedan član te 13 vjekova stare organizacije bokeljskih pomoraca nije učestvovao na svečanoj paradi oružanih snaga Republike Hrvatske koja je 4.avgusta priređena u Zagrebu. Hrvatska je tom paradom obilježila 20-tu godišnjicu vojnih akcija “Bljesak” i “Oluja” u kojima je 1995 porazila Vojsku krajiških Srba, nakon čega se desio i veliki egzodus srpskog stanovništva iz hrvatskih krajeva u kojima su vršena vojna dejstva, a u kojima je bilo i ratnih zločina nad civilnim stanovništvom.

Predsjednik UO Bokeljske mornarice 809 iz Kotora, Nikola Ciko, kazao je juče da je “iole pažljiv i dobronamjeran gledalac ove parade, koji poznaje ceremonijal našeg nastupa, uočio je da se nastup ove grupice ljudi koji su nosili uniforme identične onim koje mi nosimo, bitno razlikovao” od nastupa Bokeljske mornarice 809 nekoliko tačaka.

“Odred Bokeljske mornarice, po njenom Statutu, sačinjavaju najmanje 10 mornara i jedan oficir, Odred Bokeljske mornarice po njenom Statutu nastupa sa dvije zastave; državnom (Crnogorskom) i zastavom Bokeljske mornarice 809.-Kotor, prilikom nastupa odreda Bokeljske mornarice zastave čine sastavni dio odreda i nalaze se u njegovoj sredini, a Odred Bokeljske mornarice ne gazi “strojevim korakom” ,već ide starim/tradicionalnim hodom “u korak”.”- nabrojio je Ciko.

On je posebno istakao da Bokelsjka mornarica BM 809.-Kotor nije dobila poziv za nastup u Zagrebu, “bez sumnje, zbog toga što je poznato da mi sebe ne smatramo ” hrvatskom povjesnom postrojbom”.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.