11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Upoznaj bokeško zaleđe – „Munika – simbol Orjena“

Munika
Munika

U sklopu ciklusa predavanja „Upoznaj bokeško zaleđe“, koji organizuje Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, u petak 6. maja, s početkom u 19 sati, u prostorijama MZ Herceg Novi, dipl. Ing. pejz. arh. Milica Berberović će održati predavanje na temu „Munika – simbol Orjena“. Uvodno izlaganje će održati rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević.

Predavanje je zamišljeno da na zanimljiv i popularan način približi svijet munike. Ovo zanimljivo drvo iz porodice borova, prvi put je opisano upravo na Orjenu, gdje se nalaze i najreprezentativniji šumski kompleksi ove endemske vrste.

Munika
Munika

I pored tih činjenica, munika je van stručnih krugova još uvijek slabo poznato drvo. Na Orjenu je u prošlosti bilo dosta korišteno i cijenjeno, od upotrebe za reparaciju ribarskih mreža, preko osvjetljenja (luč), pa do korištenja za krovne grede i korita za vodu.

Edukativne radionice se organizuju uz podršku Turističke organizacije Herceg Novi, Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi i Agencije za izgradnju i uređenje Herceg Novog.

Orjen

Najčitanije