7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Upitan kvaliteta morske vode u Kumboru i Donjoj Lastvi

Donja Lastva
Donja Lastva

Rezultati analize sanitarnog kvaliteta morske vode na 90 javnih kupališta duž crnogorskog primorja koje su obavljene 4. i 5. jula pokazali su da je na 92,2% kupališta kvalitet morske vode bio K1 klase, na 5,6% kupališta, K2 klase, dok je kvalitet na 2,2% bio van kategorije kupalište u Kumboru i kupalište u Donjoj Lastvi, Tivat.

Radi utvrđivanja da li se radi o prolaznoj promjeni ili prisustvu zagađenja morske vode na ovim lokacijama, Institut za biologiju mora izvršio je ponovno uzorkovanje, a rezultate ovih analiza očekuju se za dva dana.

Od ukupno 14 kupališta u Ulcinju, na 13 kvalitet je bio K1, a na 1 kupalištu K2 klase. U Baru, kvalitet morske vode je bio K1 klase na svih 10 kupališta. U Budvi, 23 kupališta su imala kvalitet morske vode K1 klase, a 1 K2 klase. Na području opštine Kotor, morska voda je bila K1 klase na svih 14 kupališta. U Tivtu, kvalitet morske vode bio je K1 klase na 9 kupališta, dok je na jednom bio van kategorije. U Herceg Novom od 24 kupališta uključena u program monitoringa, 16 kupališta je imalo kvalitet morske vode K1 klase, 3 kupališta K2 klase dok je na jednom kupalištu kvalitet bio van kategorije.

Rezultati ispitivanja sanitarnog kvaliteta morske vode za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.com.

Najčitanije