UNDP podržao tri projekta u Herceg – Novom

Herceg-Novi Foto Miro Marušić Boka News
Herceg-Novi Foto Miro Marušić Boka News

Opština Herceg Novi jedina je lokalna samouprava koja je uspjela da iskoristi maksimalan iznos finansijske podrške programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Crna Gora, u okviru Javnog poziva za projekte koji doprinose ublažavanju efekata klimatskih promjena u sektoru turizma i utiču na smanjenje gasova sa efektom staklene bašte.

Posredstvom Kancelarije za međunarodnu saradnju kandidovan je projekat ”Zamjena i ugradnja LED rasvjete, održavanje i upravljanje javnom rasvjetom u opštini Herceg Novi ”, za koji je opredijeljena podrška u iznosu od 120.000 eura.

Kancelarija za međunarodnu saradnju je po objavi Javnog poziva organizovala panel diskusiju na kojoj su podstaknuta i podržana i ostala gradska preduzeća i organizacije da zajedno sa Opštinom uzmu učešća na objavljenom pozivu, što se pokazalo kao dobar pristup.

Odobreni su projekti Turističke organizacije Herceg NoviUdahnimo život zaleđu – Selo Kameno iz Herceg Novog ” i Plivačkog i vaterpolo kluba Jadran – “Zamjena postojećih reflektora sa LED rasvjetom na bazenu Jadran Škver “, sa iznosima od po 15.000 eura.

Turistička organizacija je u saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena pripremila projekat obilježavanja i uređenja pješačke i kombinovano biciklističko-pješačke staze u dužini 7.516m u selu Kameno, čime će se dodatno valorizovati i obogatiti turistička ponuda našeg grada.

Na ovaj način, ukupna podrška opredjeljena za našu Opštinu dostigla je maksimalan iznos finansijske podrške po objavljenom Javnom pozivu od 150.000 eura. Kroz projekat zamjene i ugradnje LED rasvjete Opština Herceg Novi modernizuje sistem javne rasvjete, poboljšava finansijsku efikasnost kroz planirane uštede u radu sistema i odgovorno se odnosi prema životnoj sredini.

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Javni poziv za prijavu pilot projekata koji aktivno doprinose ublažavanju efekata klimatskih promjena u sektoru turizma i utiču na smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte UNDP Crna Gora jeobjavio u januaru ove godine. Pravo učešća imale su opštine Kotor, Tivat, Herceg Novi i Prijestonica Cetinje, a koje su inače obuhvaćene projektom ‘’Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori’’ koji zajednički implementiraju UNDP Crna Gora, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Centar za  održivi razvoj. Raspoloživi budžet u pilot fazi iznosio je 500.000 eura, uz maksimalni iznos finansijske podrške po inovativnom, investicionom projektu od 150.000 eura, s tim da  kofinansiranje može iznositi maksimalno 25% njegove ukupne vrijednosti .Budući da su kriterijumi Javnog poziva, posebno u dijelu koji se odnosi na kofinansiranje, bili izuzetno zahtjevni, Opština Herceg Novi je jedina lokalna samouprava koja je uspjela da iskoristi maksimalan iznos finansijske podrške.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.