14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

UNDP podržao tri projekta u Herceg – Novom

Herceg-Novi Foto Miro Marušić Boka News
Herceg-Novi Foto Miro Marušić Boka News

Opština Herceg Novi jedina je lokalna samouprava koja je uspjela da iskoristi maksimalan iznos finansijske podrške programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Crna Gora, u okviru Javnog poziva za projekte koji doprinose ublažavanju efekata klimatskih promjena u sektoru turizma i utiču na smanjenje gasova sa efektom staklene bašte.

Posredstvom Kancelarije za međunarodnu saradnju kandidovan je projekat ”Zamjena i ugradnja LED rasvjete, održavanje i upravljanje javnom rasvjetom u opštini Herceg Novi ”, za koji je opredijeljena podrška u iznosu od 120.000 eura.

Kancelarija za međunarodnu saradnju je po objavi Javnog poziva organizovala panel diskusiju na kojoj su podstaknuta i podržana i ostala gradska preduzeća i organizacije da zajedno sa Opštinom uzmu učešća na objavljenom pozivu, što se pokazalo kao dobar pristup.

Odobreni su projekti Turističke organizacije Herceg NoviUdahnimo život zaleđu – Selo Kameno iz Herceg Novog ” i Plivačkog i vaterpolo kluba Jadran – “Zamjena postojećih reflektora sa LED rasvjetom na bazenu Jadran Škver “, sa iznosima od po 15.000 eura.

Turistička organizacija je u saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena pripremila projekat obilježavanja i uređenja pješačke i kombinovano biciklističko-pješačke staze u dužini 7.516m u selu Kameno, čime će se dodatno valorizovati i obogatiti turistička ponuda našeg grada.

Na ovaj način, ukupna podrška opredjeljena za našu Opštinu dostigla je maksimalan iznos finansijske podrške po objavljenom Javnom pozivu od 150.000 eura. Kroz projekat zamjene i ugradnje LED rasvjete Opština Herceg Novi modernizuje sistem javne rasvjete, poboljšava finansijsku efikasnost kroz planirane uštede u radu sistema i odgovorno se odnosi prema životnoj sredini.

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Javni poziv za prijavu pilot projekata koji aktivno doprinose ublažavanju efekata klimatskih promjena u sektoru turizma i utiču na smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte UNDP Crna Gora jeobjavio u januaru ove godine. Pravo učešća imale su opštine Kotor, Tivat, Herceg Novi i Prijestonica Cetinje, a koje su inače obuhvaćene projektom ‘’Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori’’ koji zajednički implementiraju UNDP Crna Gora, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Centar za  održivi razvoj. Raspoloživi budžet u pilot fazi iznosio je 500.000 eura, uz maksimalni iznos finansijske podrške po inovativnom, investicionom projektu od 150.000 eura, s tim da  kofinansiranje može iznositi maksimalno 25% njegove ukupne vrijednosti .Budući da su kriterijumi Javnog poziva, posebno u dijelu koji se odnosi na kofinansiranje, bili izuzetno zahtjevni, Opština Herceg Novi je jedina lokalna samouprava koja je uspjela da iskoristi maksimalan iznos finansijske podrške.

Najčitanije