11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Unaprediti kvalitet i obogatiti ponudu

Photo - Zoran Nikolić
Photo – Zoran Nikolić

Nacionalna turistička organizacija (NTO) zadovoljna je ostvarenim rezultatima u ljetnjoj sezoni i očekuje dobru popunjenost kapaciteta nakon novogodišnjih praznika, ali se i dalje mora raditi na obogaćivanju ponude i unaprijeđenju kvaliteta, saopštila je njen direktor, Željka Radak Kukavičić.

“Prihodi od turizma za prvih deset mjeseci prošle godine iznosili su 704 miliona eura, što je u odnosu na isti period 2013. povećanje od oko 1,2 odsto. Takođe, broj turista i noćenja zabilježili su rast preko jedan odsto”, rekla je Radak Kukavičić u intervjuu agenciji Mina-business.

“Postajemo sve popularnija destinacija za kruzing turizam, s obzirom na to da je prošle godine zabilježeno povećanje broja kruzera i putnika. U Luku Kotor, za 11 mjeseci uplovilo je oko 340 kruzera sa preko 300 hiljada putnika”, podsjetila je Radak Kukavičić i dodala da je Montenegro Airlines (MA) u periodu ljetnje sezone prevezao rekordan broj putnika.

Ona je kazala da su, uprkos vanrednim uslovima koji su obilježili proteklu sezonu, kriznim situacijama na ključnim emitivnim tržištima i izrazito nepovoljnim vremenskim uslovima, uspjeli da održe trend rasta ostvarenog turističkog prometa i prihoda od turizma.

Nacionalne parkove Crne Gore, kako je precizirala, posjetilo je oko 210 hiljada turista, 16 odsto više u odnosu na sezonu 2013.

Željka Radak Kukavičić
Željka Radak Kukavičić

Ona smatra da su zajedničkim aktivnostima na pripremi sezone, kako javni tako i privatni sektor, doprinijeli ostvarenim rezultatima. Oni se, prije svega, ogledaju u rastu prihoda koji su direktno ostvareni u turizmu i onih koje je turizam indirektno generisao.

U periodu od juna do avgusta prošle godine ostvaren je rast naplate poreza za oko osam miliona EUR u odnosu na plan budžeta, odnosno oko devet miliona eura u odnosu na uporedni period 2013.

“Međutim, i dalje postoje problemi na čijem rješavanju moramo raditi kako u dijelu infrastrukturnih pretpostavki tako i u dijelu obogaćivanja ponude i unaprijeđenja kvaliteta”, kazala je Radak Kukavičić.

Kada je riječ o zimskoj sezoni, Radak Kukavičić je rekla da je ponuda ski centara raznovrsna i regionalno konkurentna, imajući u vidu odnos cijene i kvaliteta, a hotelijeri i ugostitelji su pripremili niz programski i cjenovno atraktivnih aranžmana.

“Skijališta u Kolašinu, na Žabljaku i Vučju otvorena su sa prvim snijegom, a prema informacijama hotelijera sa sjevera, za novogodišnje aranžmane tražilo se mjesto više. Takođe, s obzirom na aktuelnu ponudu zimskih centara, očekujemo dobru popunjenost i u periodu nakon novogodišnjih praznika”, kazala je Radak Kukavičić.

“Prvi put je jedan njemački turoperator uvrstio Crnu Goru među top destinacije za ovaj vid rekreacije na snijegu, tako da očekujemo oko hiljadu gostiju iz Njemačke. Najavljen je i jedan broj gostiju iz drugih evropskih zemalja, između ostalog, grupe francuskih turista koji već treću godinu organizovano dolaze u Kolašin”, precizirala je direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Prema njenim riječima, može se očekivati značajnija posjeta turista iz regiona, a akcijom Bijeg na snijeg, koja podrazumijeva atraktivan program, manifestacije, DJ žurke, program za najmlađe, upotpuniće boravak turista na skijališta i animirati posebno domaće goste da posjete ski centre.

Najčitanije