15 C
Kotor

Slušaj online radio

”Un mare, due sponde” – „Jedno more, dvije obale“

U sklopu posjete italijanske delegacije Kotoru u saradnji sa Zajednicom Italijana Crne Gore, u četvrtak je u palati Bizanti  promovisana knjige ”Un mare, due sponde”, autora dr Giacoma Scottija.

Na početku večeri goste je pozdravio u ime organizatora Aleksandar Dender predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore, koji je istakao da je Jadransko more kao zajednički prostor uticalo na formiranje zajedničkih kulturnih vrijednosti.

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić izrazio je dobrodošlicu gostima iz Italije te  istakao da pored toga što dijelimo zajedničko more i brojne privredne aktivnosti, imamo ljude koje koji rade na zajedništvu kroz Zajednicu Italijana Crne Gore te unapređuju prekograničnu saradnju zajedno sa italijanskim opštinama što će Opština Kotor i dalje podržavati.

Andro Radulović predstavio je rad i aktivnosti Zajednice Italijana u Crnoj Gori.

Na promociji je o knjizi govorio Lucio Gregoretti savjetnik u Opštini Monfalkone.

Autor knjige ”Un mare, due sponde” („Jedno more, dvije obale“), dr Giacomo Scotti poručio je da Jadransko more je vjekovima spajalo dvije obale ali i narode koji žive na tim obalama.

„Narodi koji žive na tim obalama su mješavine, krvi, kulture, ti narodi su gradili mostove a posebno pomorci. Ljudima koji žive na ovim obalama u krvi je da pomažu drugima, što dokazuju i danas svakodnevdno pružajući ruku spasa migrantima … Čak i za vrijeme ratova pomagali su jedni drugima, tako da tu tradiciju treba njegovati, graditi mostove, putem kulture, za dobrobit budućih generacija. Narodi na obalama koje zapljuskuje Jadran uvjek su sarađivali, trgovali, more ih je upućivalo jedne na druge, spajalo… Kroz brojna istraživanja koristeći enciklopedije došao sam do zaključka da je tokom 2000 godina na ovim prostorima bilo samo sedam posto vremana kada se ratovalo. Jadran je bio oaza, more intimnosti i mira“ – kazao je autoro knjige dr Giacomo Scotti za Boka News.

Promociji su prisustvali zamjenica ambasadora Italije u Crnoj Gori Antonela Fontana i gradonačelnica Monfalkonea Anna Maria Cisint za koju će danas zvanično biti upriličen susret u Opštini Kotor.

Prijem za gradonačelnicu Monfalkonea

Gradonačelnica Monfalkonea Anna Maria Cisint sa saradnicima boravila je danas u radnoj posjeti Opštini Kotor.

Sastanak sa gradonacelnicom Monfalkonea

Delegaciju iz Italije u kojoj su bili zamjenica ambasadora Italije u Crnoj Gori Antonela FontanaLucio Gregoretti savjetnik u Opštini Monfalkone, dr Giacomo Scotti, primio je potpredsjednik Opštine Kotor Branko Nedović sa saradnicima. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender i predstavnik Zajednice Pavo Peruđini, na čiju inicijativu je i organizovan današnji susret.

Ućesnici sastanka osvrnuli su se na tradicionalno prijateljstvo i saradnju Italije i Crne Gore, kao i grada Monfalkonea i Regie Friuli Venecija Giulia sa Crnom Gorom.

Naglašena je potreba da se dosadašnja saradnja nastavi i učvrsti, posebno u oblastima turizma, male privrede, poljoprivrede, kao i kulture. Obostrano je ocijenjeno da su razmjena iskustava i međusobna pomoć u ovim segmentima izuzetno važne.

Flora Art

 

Najčitanije