Umjetnici se sele iz zgrade Jugooceanije…

We are a polymorphic center where modern art is born and lives, for all to see!

Kada uđete u dvorište sadašnjeg galerijskog prostora „Dukley European Art Community“, smještenog u zgradi bivše Jugooceanije, iznad vrata vas dočeka velikim slovima ispisan naslov uspješne Pomorske kompanije nekadašnje Jugoslavije. Nema stanovnika Boke Kotorske koji se ne zamisli nad činjenicom kako je ova nekada moćna i vrijedna firma, olako i nehajno poslata u prošlost i zaborav.

Ipak, u pomalo zapušteno dvorište i prazne zidove zgrade, uselio se čudesni svijet boja i oblika. Oslikani zidovi, galerijski prostori oplemenjeni zatečenom postavkom slika ili skulptura savremene umjetnosti, ateljei (neki pretvoreni u stanove), crteži karikatura duž hodnika, stvaraju efekat začudnosti, divljenja i preobražaja čovjekove unutrašnjosti, upravo svega onoga što umjetnost ima moć da učini u čovjeku. Iako nedovoljno medijski popraćeni,  namjerno ili ne, u ovom prostoru su boravili i izlagali umjetnici evropskog ranga, među kojima su Evgeni Dybsky, Igor Gusev,Gljeb Skubačevski,Saša Makarska.

I ako sada zavirite u atelje poznatog ruskog slikara Damira Muratova, vidjećete kako se u igri boja, pred vama rađa jedno umjetničko djelo i uživo ispratiti trenutke njegove inspiracije. Ako pogledate kroz prozor ovog improvizovanog ateljea, iznenadiće vas pogled prepoznatljiv sa razglednica, na kotorsku luku i brodove u njoj.

Iz misije DEAC-a mogu se iščitati ciljevi njihovog projekta: „ Naš projekat je prvi koji je stvorila umjetnička institucija, s ciljem korišćenja kulture kao instrumenta. DEAC želi da Crnoj Gori ponudi uslove za život koji su pogodni za najzahtjevnije ljude iz cijelog svijeta, one koji traže ne samo prirodu već i udobnost, uopšteno stimulišući način života. Naši planovi za blisku budućnost uključuju transformaciju Dukley Art Centra i njegovog okruženja u Kotoru, u savremeni kulturni centar za stanare i posjetioce“.

Renomirani evropski umjetnici imaju priliku da ovdje borave najmanje mjesec dana i pokreću projekte značajne za društveni, ali i ekonomski razvoj Crne Gore: izložbe, koncerte, ulične festivale, književne događaje. Na raspolaganju im je oko 40-ak ateljea, od kojih trećina pripada crnogorskim umjetnicima.

Umjetnost ovdje živi i caruje, inspiriše posjetice, daje dušu gradu i otvara njegove prozore prema evropskim tokovima moderne umjetnosti. Niko odavde ne može izaći ravnodušan i poražen, već naprotiv, ispunjen iznenađujućom kreativnošću i snagom stvaranja! Zar nam to nije najpotrebnije u svijetu koji je postao gluh za osjećanja, bolesno otuđen i sebičan!?

Otvoren Dom umjetnika u Kotoru

Strahujući od činjenice da vrijedne, društvenokorisne i inspirativne projekte šaljemo u istoriju, interesovali smo se za budućnost Dukley Art Centra.

Nezvanično, saznali smo sljedeće: umjetnicima je naloženo da se isele do kraja avgusta! Zgradu je kupio turski bogataš i na mjestu bivše Jugooceanije i sadašnjeg Doma umjetnika, biće otvorena robna kuća!

2 Komentari

  1. Ovo je katastrofa grada koji je zbog bogastva, bio i dalje je meta, nasilnika, lopova koji su bez pare i dinara uknjiženi kao vlasnici nekretnia, lakomost, i kriza morala društva dozvolilo kojejkakvim biznis…..

  2. Zgradu je kupio turski bogataš i na mjestu bivše Jugooceanije i sadašnjeg Doma umjetnika, biće otvorena robna kuća!
    Ko zna ko je to kupio ,vjerovatno neki nas kontravezni biznismen blizak vlasti, kao sto su prije desetak godina navodno sve kupovali Rusi a u stvari veliki dio nisu kupili Rusi nego su se samo pojavljivali a stvarni kupci se sakrivali.
    Tako vjerovatno i ovo ali posto vise Rusi nisu u modi sad su nasli nekog Turcina da glumi turskog bogatasa.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.