16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Umjetnica iz Boke na UNESCO Artistic Education Week

Tiempo muerte amor

Umjetnica Mihaela Mršić Todorović, rodom iz Kotora, predstavlja se na međunarodnom umjetničkom projektu EnREDadas 2017. koji organizuje UNESCO, slikom “El Tiempo, la Muerte, Ei Amor” – “Vrijeme, smrt, ljubav”, što je i istoimena tema skupa.

„Presrećna sam jer je moja slika izabrana da bude dio predivnog UNESCO Artistic Education Week u monumentalnom kompleksu San Domenico, Narni Italy.

Iz opisa slike izdvajam rečenicu, odnosno misao kojom sam se vodila:

„Nebesko plavetnilo drži sve rasute djelove u nesagledivu celinu“

Moram istaći da sam jedini predstavnik sa ovih prostora. Ovom prilikom zahvaljujem se organizatorima ovog projekta, predivnoj  Italiji, zemlji ljubavi i umjetnosti, dragim prijateljima, porodici koji su me podržavali od samih početaka i Vama koji širite umjetnost i sve lijepo i na našim prostorima “ – kazala je Mršić Todorović za Boka News.

Ove godine sjedište projekta je u Italiji u koordinaciji Katie Pangrazi, direktora za komunikacije odeljenja Akademije likovnih umetnosti – Terni. Centralna tema svih izložbi je “Istraga u umjetnosti”. Svaki grad predlaže temu, lokaciju od istorijskog i kulturnog značaja.

Flora Art

Za Italiju je tema  “Tiempo, muerte, amor “, “Vrijeme, smrt, ljubav”.

Italija je izabrala grad Narni i predivnu baziliku San Domenico, gdje se od 21 – 28. maja, realizuje izložba u cilju stvaranja svijest o važnosti umjetnosti kroz bogat i raznovrstan umjetnički program.

Auditorium di San Domenico in Narni

Međunarodni projekat EnREDadas, rođen je u Španiji, kao ideja Angeles Saure, profesorke likovnih umetnosti u AP Univerzitetu u Madridu uz podršku  dell’Insea, nevladine organizacije International Society for Education through Art, sa ciljem da spoji umetnike i umetničke škole širom svijeta.

Projekat uključuje mnoge zemlje svijeta Italiju,Kanadu, Japan, Brazil, Kolumbiju, Urugvaj, Argentinu, Ekvador, Meksiko, Peru, Čile , Španiju, Portugal.

Mihaela Mršić Todorović, je slobodni umjetnik rođena u Kotoru. Živi i stvara u Beogradu od 2000. godine.

„Prvu,  samostalnu izložbu, pod nazivom “San”, imala sam u Risnu na mozaicima Rimske vile, jer prvu interakciju sa umjetnošću vezujem za djetinjstvo, Boku Kotorsku, bogatu kulturnu baštinu, inspirativnu i tajanstvenu i vezujem za grad u kom sam odrasla, Risan. Radovima sam se predstavila  Beogradu i Srbiji brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, uglavnom  u organizaciji Udruženja Kreativna Fabrika, projekta Dosije Umjetnik. Moje slike su bile dio izložbenog segmenta u sklopu umjetničkog događaja DEV9T Favela Umjetnosti, Beograd, već tri godine“, kazala nam je Mihaela Mršić Todorović

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije