8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ultimativno gastronomsko iskustvo u “Regentu”

Gastro - Game of chefs
Game of chefs – foto harpersbazaar.rs

Gastronomski performans “Game of Chefs” odnosno “Susret lidera kulinarstva” održan je u minulog vikenda u hotelu “Regent Porto Montenegro” u Tivtu.

Sedam izvršnih šefova kuhinja regiona kreirali su regionalnu gastronomsku razglednicu koju su gosti nagradili burnim aplauzom na kraju večeri: Oltion Veshi iz restorana “Koteci” iz Albanije, Nihad Mameledžija iz “4 sobe gospodje Safije” iz Sarajeva – Bosna i Hercegovina, Ante Udovičića iz restorana “Paradigma”, Split – Hrvatska, Jure Tomića iz restorana”Osterije Debeluh” – Slovenija, Filip Ćirića iz restorana “Homa”, Beograd – Srbije i kreatora izvanrednog dezerta – Petru Jelenić iz renomirane zagrebačke poslastičarnice “Mak na Konac”.

Željko Knezović, izvršni šef kuhinje hotela “Regent” dizajnirao je suptilan uvod večeri sa prvim gangom “Jaje upalo u more” (lagano kuvano jaje, poširane mušlje, njeguški pršut, kozji sir i hrskava pileća kožica).

Gastro - Game of chefs
Game of chefs – foto harpersbazaar.rs

Nastavak je uslijedio od strane Oltion-a Veshi-ja iz Albanije sa gangom “Od glave do repa” kreirano od najboljih dijelova goveđeg repa i bifteka predstavljeno u skladu sa gastronomskom filozofijom “Koteci” restorana.

Gastro - Game of chefs
Game of chefs – foto harpersbazaar.rs

Dinamičnu i maštovitu Bosnu i Hercegovinu naglasio je Nihad Mameledžija kroz treći gang “Pileća džigerica na način gđe Safije” gdje su se prepletali ukusi aromatizovane pileće džigerice, meda, latica ruže i palente kreirane od organskog brašna.

Gastro - Game of chefs
Game of chefs – foto harpersbazaar.rs

Susret kopna i mora prikazao je Jure Tomić iz Slovenije u jelu “San Žak u šumi” odosno nježnom kombinacijom šanpjera na bazi od vrganja, mrvica trube i praha od maslinovog ulja. Aroma Jadrana zastupljena je kroz peti gang “Jadranske lignje” predstavljen na maštovit način kombinacije lignje i brancina uz tufne fermentisanog bijelog luka a sve predstavljeno na kreaciji nježno zelene kreme od selena i boba.

Krešendo gastronomske simfonije Balkana kreirao je Filip Ćirić kroz šesti gang “Najbolje od teletine” odnosno najfinijeg filea teletine, komada mariniranog jezika, brioša, bordoleze sosa, povrća a la minestrone i svježeg komada crnog tartufa.

Gastro - Game of chefs
Game of chefs – foto harpersbazaar.rs

Proslavljena Petra Jelenić iz Zagreba priuštila je gostima eksploziju ukusa u vidu dezerta tajnovitog naziva “P3” kreiranog od kombinacije biskvita od maka, sorbea od Jivara čokolade, kandirane muškatne tikve, gela od peršuna i reske kreme od limuna.

Gastro - Game of chefs
Game of chefs – foto harpersbazaar.rs

Veče su uokvirila pomno izabrana vina i posebna kompozicija na harfi za svaki gang u izvođenju Milice Kankaraš.

“Čast mi je što sam bila dio ove ideja. Impresionirana sam  organizacijom događaja i samom lokacijom. Naš susret smatram odličnom prilikom za intenziviranjem komunikacije, razmjenom znanja, mogućnosti saradnje i daljeg razvijanja kvaliteta regionalne kulinarske scene.” – sumirala je utiske boravka u Tivtu, ideje i organizacije “Game of Chefs” poznata hrvatska slstičarka Petra Jelenić:

Za ovaj performans, prvi takav susret najcjenjenijih šefofa kuhinje zamalja regiona, tražila se “karta više”. Hotel “Regent” dokazao se kao prava gastro oaza a gastronomija regiona ocijenjena kao izvor neiscrpne inspiracije i vrlo jak adut u turističkom pozicioniranju svake od zemalja regiona.

Game of chefs - foto harpersbazaar.rs
Game of chefs – foto harpersbazaar.rs
Izvor:S. L.

Najčitanije